Hlavní obsah

Red Bull se snahou vytvořit v Německu velkoklub narazil u fandů

LIPSKO

Nový ročník německé fotbalové oberligy poutá mnohem více pozornosti než obvykle. Může za to rakouský výrobce energetických nápojů Red Bull, který odkoupil jeden z klubů páté nejvyšší soutěže a chce z něj postupně vybudovat bundesligový velkoklub. Nově vzniknuvší klub RB Lipsko ale už od začátku začal dráždit fanoušky ostatních klubů, kteří na lipské hráče minulý týden zaútočili.

Článek

Nenávist fanoušků ostatních týmů poznalo RB Lipsko už minulý víkend během prvního zápasu v Jeně. Na zápas s rezervou tamějšího Carl Zeissu vyrazily desítky radikálních příznivců konkurenčních saských klubů a hned na příjezdu zasypaly autobus lahvemi. I když policie uvolnila autobusu zablokovanou cestu na stadión alespoň slzným plynem, přišel ještě druhý útok nepřejících ultras.

Poplivaní a podle deníku Berliner Morgenpost zřejmě i fyzicky napadení hráči utekli zpět do autobusu a za policejní asistence odjeli zápas sehrát na utajené místo. I když se pod policejní ochranou zápas už dohrál v poklidu a hosté si nakonec odvezli z Jeny bod za remízu 1:1, hektický úvod soutěže místní vyděsil.

"Musíme své hráče chránit. Už jsme (policii) požádali o zajištění bezpečnosti na našem stadiónu, aby se na něm vůbec dalo hrát," řekl prezident RB Lipsko Andreas Sadlo.

Fanoušci Jeny vyhrožovali lipským hráčům, že je "všechny postřílejí" a vzápětí začali organizovat spojení všech ostatních radikálních fanklubů proti novému klubu. Start sasko-durynské části oberligy je letos vůbec divcoký - v Aue kdosi před zápasem místní rezervy chemikáliemi zničil trávník na tamějším Krušnohorském stadionu.

Klub RB Lipsko vznikl letos v květnu. Jeho hlavní sponzor a majitel, výrobce energetických nápojů Red Bull, tři roky před tím usilovně hledal cestu do německého fotbalu. Uspěl až u lipského SSV Markranstädt, zároveň převzal i část mládeže zadluženého Sachsenu Lipsko. A protože je v německém fotbale zakázáno mít v názvu oddílu sponzora, nový klub se "náhodou" pojmenoval Rassenballsport (travní míčový sport), zkráceně RB.

I přes negativní přijetí plány Red Bullu v Německu zůstávají nedotčené. "Před násilnostmi se neskloníme, budeme se bránit a strach nemáme," řekl Sadlo. Budoucnost klubu je prý totiž úplně jinde než v oberlize. "Každé dva roky postoupíme o soutěž výš - tedy když se nám povede špatně. A za osm let jsme v bundeslize," dodal zástupce sponzora Michael Kölmel.

Reklama

Související témata: