Hlavní obsah

VIDEO: Robert se bál, že pro deprese přijde o dceru, říká vdova po Enkem

BERLÍN/PRAHA

Bezmezný smutek zavládl v Německu, které truchlí po úterní sebevraždě jedničky fotbalové reprezentace Roberta Enkeho. Dvaatřicetiletý brankář Hannoveru přitom loni získal stříbrnou medaili na mistrovství Evropy. „Jsem neuvěřitelně smutný. Když se člověk takovou zprávu dozví, jsou všechny ostatní problémy najednou nicotné,“ cituje Bild německou legendu Franze Beckenbauera.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Zapálené svíčky u sídla fotbalového klubu Hannover 96

Článek

„Jsme všichni v šoku, nemáme slov,“ říká manažer reprezentace Oliver Bierhoff. S Enkem trenér národního celku Joachim Löw počítal jako s jedničkou pro mistrovství světa, které bude příští rok hostit Jihoafrická republika. Zoufalý čin v Eilvese u Hannoveru, pouhých 2,5 kilometru od Enkeho bydliště a údajně necelých 200 metrů od hrobu své dcery, plány Löwa zmařil. „Mohu smutnou zprávu jen potvrdit, Robert už není mezi námi,“ řekl v úterý večer hráčův agent Jörg Neblung s tím, že detaily se veřejnost dozví na středeční tiskové konferenci.

Manažer německé fotbalové reprezentace Oliver Bierhoff pláče během tiskové konference pořádané kvůli sebevraždě brankáře Roberta Enkeho.foto: Reuters/Markus Gilliar

Na ní vdova Teresa Enkeová uvedla, že její manžel trpěl akutními depresemi a bál se, že by po jejich provalení mohl přijít o kariéru i milovanou adoptovanou dcerku. "Strašně se bál, že o Leilu kvůli depresím přijde," smutnila Enkeová.

Vdova po brankáři Hannoveru Robertu Enkem Teresafoto: Reuters/Christian Charisius

Enke zanechal dopis na rozloučenou, v němž se za svůj čin omlouvá. Gólman si už od roku 2003 léčil deprese u lékaře z Kolína nad Rýnem Valentina Marksera. "Robert v den sebevraždy odmítl nastoupit na léčení," uvedl Markser.

Smutek zaháněl fotbalem

Život Roberta Enkeho byl jako horská dráha. Se svými vrcholy i tvrdými pády. V září 2006 s ženou Theresou oplakávali smrt dvouleté dcerky Lary, která měla od narození srdeční vadu. Smutek zaháněl brankář fotbalem a propracoval se až do reprezentace, kde debutoval koncem března 2007.

Brankář Robert Enkefoto: Reuters/Christian Hartmann

Letos v květnu pár opět zářil štěstím, adoptoval maličkou Leilu. „Jsme strašně šťastní a vděční za tohoto malého človíčka, který nám vstoupil do života,“ říkal rodák z Jeny Enke. Přišla ale další komplikace, bakteriální infekce trávícího traktu. Po tříměsíční pauze se koncem října Enke vrátil do branky Hannoveru. „Nevím, jestli někdo naše životy řídí. Ale vím jistě - to se nedá změnit,“ řekl Enke kdysi...

Jarolím je zděšený

Zprávě stále nevěří další bundesligoví fotbalisté, včetně těch českých. „Smutkem sotva dýchám, je to opravdová tragédie. Nemohu tomu věřit. Nejprve zemře jeho malá dcera a teď tohle. Jsem zděšený,“ říká kapitán Hamburku David Jarolím.

Květiny, šály Hannoveru a svíčky pokládají fanoušci na místo klubového sídla Hannoveru, aby uctili památku Roberta Enkeho.foto: Reuters/Thomas Peter

Hned večer stovky fanoušků Hannoveru začaly nosit ke klubovému sídlu květiny, na místě se rozhořely i svíčky. „Promiňte, nejsem teď ve stavu cokoliv říkat. Je to špatný,“ byl mimo sportovní ředitel Hannoveru Jörg Schmadtke. Klub zvažuje, že do realizačního týmu přibude psycholog. "Bude záležet na hráčích," vysvětlil klubový boss Martin Kind.

Šokovaní jsou i Enkeho reprezentační kolegové, kteří se chystali na přípravný zápas proti Chile. Duel v Kolíně nad Rýnem byl nakonec odložený, přestože Enke nebyl nominovaný.

Reklama

Související témata: