Hlavní obsah

Enke svou sebevraždu plánoval, omluvil se za ni v dopise

BERLÍN

Německý reprezentační fotbalový brankář Robert Enke, který v úterý ve večerních hodinách spáchal sebevraždu skokem pod jedoucí vlak, svůj čin plánoval dopředu. Vyplývá to z dopisu, který napsal, než svůj čin uskutečnil. „I přes každodenní péči o jeho duševní zdraví se nám ho nepodařilo zachránit,“ řekl jeho osobní psychiatr Valentin Markser.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Fanoušci Hannoveru smutní u železničního přejezdu, kde spáchal Robert Enke sebevraždu.

Článek

Markser s německým gólmanem spolupracoval již od roku 2003, kdy začínal Enke zažívat první deprese. Před šesti lety ztratil místo v Barceloně, což v něm podle Marksera vyvolalo velký neklid a strach z vlastního selhání.

Pocity duševního neklidu se v něm vystupňovaly poté, co v roce 2007 přišel se svou ženou Theresou o dvouletou dcerku Laru, která od narození trpěla srdeční vadou. Letos v květnu adoptoval se svou manželkou dceru Leilu. „Jsme strašně šťastní a vděční za tohoto malého človíčka, který nám vstoupil do života,“ řekl tehdy Enke.

Radost Enkemu však příliš dlouho nevydržela, do dalších psychických problémů se dostal letos v létě, kdy onemocněl záhadnou bakteriální infekcí trávícího traktu. V brance Hannoveru tak chyběl, vrátil se do ní opět na konci října.

Už vás nebudu potřebovat, vzkázal Enke doktorovi

V den své sebevraždy zatelefonoval svému psychiatrovi. „Zavolal mi a řekl, že se cítí mnohem lépe a odvolal všechna naše sezení,“ řekl ve středu Markser. „I přes každodenní péči o jeho duševní zdraví se nám ho nepodařilo zachránit,“ dodal.

Enke v úterý v podvečer zaparkoval svůj mercedes ve vesnici Eilvese poblíž Hannoveru ve slepé ulici a vydal se k železniční trati. Automobil nezamkl a na sedadle nechal ležet svou peněženku.

V dopise na rozloučenou se za svůj čin omluvil své rodině i za to, že musel lhát. „Musel, aby mohl provést svůj sebevražedný plán,“ vysvětloval zachmuřeně Markser.

Robert Enke působil v Hannoveru od roku 2004, do reprezentačního výběru se dostal v roce 2007 a trenér německého národního týmu Joachim Löw s ním počítal jako s jedničkou pro mistrovství světa v příštím roce v Jihoafrické republice.

Fotbalisté německého národního týmu měli v sobotu sehrát přípravný duel s Chile. Zápas byl však kvůli Enkeho sebevraždě odvolán, ačkoliv do utkání nebyl sám brankář nominovaný.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články