Hlavní obsah

OBRAZEM: Se zesnulým Enkem se přišlo rozloučit přes čtyřicet tisíc lidí

EMPEDE/HANNOVER

Přes 40 tisíc lidí se přišlo rozloučit s brankářem německé fotbalové reprezentace a Hannoveru Robertem Enkem, který v úterý spáchal sebevraždu. Při nedělní tryzně zaplnili fanoušci stadión Hannoveru, v jehož středovém kruhu ležela rakev zesnulého gólmana, kterou pomáhal nést i český útočník Hannoveru Jiří Štajner.

Foto: Ina Fassbender , Reuters

Michael Ballack (vpravo) a Per Mertesacker u rakve Roberta Enkeho

Článek

Vlastní pohřeb se uskutečnil později odpoledne jen v rodinném kruhu v Neustadtu. Enke byl pochován vedle své dcery Lary, která zemřela před třemi roky.

Zaplněným stadiónem se nesla hudba smyčcového kvarteta místní hudební školy. Smutnou atmosféru ještě umocnil zpěv malé školačky či slavné písně jako "Candle In The Wind" od Eltona Johna a "Time to say Goodbye" od Andrey Bocelliho. Zazněla také fotbalová hymna "You'll never walk alone". S projevy vystoupili kněz Heinrich Plochg a prezident fotbalistů Hannoveru Martin Kindl, který připomněl vedle Enkeho sportovních výkonů také jeho lidské kvality.

Fotbalisté Hannoveru přinášejí rakevfoto: Reuters/Morris Mac Matzen

"Robert Enke se již nikdy nevrátí na tento stadión, na místo, kde si získal naše srdce. Nebyl to však jen jeho sportovní úspěch, proč byl tolik populární. Bylo to především proto, jakým byl člověkem a osobností," řekl Kind. "Byl to pro nás dar, že tu Robert mohl být s námi. Bohužel příliš krátce," dodal.

Pohřeb Roberta Enkehofoto: Reuters/Morris Mac Matzen

Prezident Německého fotbalového svazu Theo Zwanziger poukázal na to, že sport nemůže zastínit lidský život. "Nepřemýšlejme jen o tom, jak kdo ve svém sportu září, ale také o tom, co v člověku je. O jeho pochybnostech a slabostech. Fotbal nesmí být všechno," uvedl Zwanziger.

Smutečního ceremoniálu se zúčastnili i Enkeho spoluhráči z německé reprezentace v čele s Michaelem Ballackem a Perem Mertesackerem, kteří k rakvi položili věnec. Na stadiónu byli přítomni i další hráči německé bundesligy i hosté ze zahraničí.

Přes čtyřicet tisíc lidí se přišlo rozloučit se zesnulým brankářem Robertem Enkemfoto: Reuters/Morris Mac Matzen

Podle agentury DPA se jednalo o jednu z největších smutečních akcí v Německu za posledních 42 let. Policie uzavřela široké okolí stadiónu, sedmdesátiminutový obřad byl přenášen i na dvě velkoplošné obrazovky mimo stadión a živě vysílán pěti televizními kanály. Enkeho podobizna visí ve většině hannoverských restaurací, které se rovněž ponořily do smuteční atmosféry.

Svíčky a květiny před stadiónem v Hannoverufoto: Reuters/Ina Fassbender

Dvaatřicetiletý Enke spáchal v úterý sebevraždu skokem pod vlak. Ukázalo se, že nejméně šest let trpěl depresemi. Podle lékařů a manželky Teresy se nedokázal vyrovnat s tři roky starou událostí, kdy jim na vrozenou srdeční vadu zemřela dvouletá dcera Laura. Své deprese však tajil kvůli strachu, aby spolu s manželkou Teresou nepřišli o osmiměsíční adoptovanou dceru.

Reklama

Související témata: