Hlavní obsah

Někdejší český kapitán Galásek teď hraje v páté lize za 400 eur měsíčně

Zahrál si na světovém šampionátu i v semifinále Eura, v současnosti však fotbalový záložník Tomáš Galásek působí až v páté německé lize a bere 400 eur měsíčně (asi deset tisíc korun). Více volného času využívá k přípravám na trenérský kurz, který ho od konce listopadu čeká. Právě v roli trenéra si umí představit svůj návrat k vrcholovému fotbalu.

Článek

Šestatřicetiletý Galásek v létě skončil s vrcholovým fotbalem a dohodl se na angažmá v Erlangenu, pětitisícovém městečku, kde s rodinou žije. Místo velkých výdělků v týmech německé bundesligy si musel zvyknout na plat 400 eur měsíčně plus prémie 40 eur za vítězství.

Tříbodového zisku se v dosavadních 18 zápasech bavorské ligy dočkal osmkrát, dalších šest zápasů skončilo remízou, a tak Erlangenu zatím patří třetí místo v tabulce. Na první místo, zaručující postup, ale ztrácí již jedenáct bodů.

Na jeho první zápas za Erlangen přišlo asi 150 diváků, Galáskovi to však nevadilo. V amatérském celku si chce především užít radost z fotbalu. "Fotbal mě ještě stále baví, jinak bych to už nedělal," uvedl pro agenturu DPA Galásek.

Příchod velkou událostí

Jeho příchod byl pro Erlangen, ležící 20 kilometrů od Norimberku, velkou událostí. "Tomášův příchod nám hodně pomohl. Dal do týmu nového ducha. Kluci teď dávají do hry tak o 15 procent více," řekl trenér Gerd Klaus.

Jak dlouho Galásek v Erlangenu zůstane, ještě není jisté. Svou fotbalovou budoucnost totiž bývalý hráč Ostravy, Tilburgu, Ajaxu Amsterodam, Norimberku nebo Mönchengladbachu vidí jako trenér. "Nikdo nemůže říct, co v budoucnu přijde, ale umím si představit, že budu trénovat," poznamenal Galásek, kterého na konci listopadu čekají v Olomouci přijímací zkoušky do dvouletého trenérského programu.

Bývalý český reprezentant, který za národní tým odehrál 69 zápasů, se však prý již určitě nevrátí k vrcholovému fotbalu jako hráč. "To neustálé cestování a tréninky každý den mi rozhodně nechybí. Teď se chci fotbalem bavit," vyvrátil možnost návratu.

Reklama

Související témata: