Hlavní obsah

Německo obchází fotbalová paranoia, korupční skandál se řeší i ve školce

dos, zpSport.cz

Téměř každý den vycházejí na světlo nové, šokující informace o manipulaci, korupci a úplatcích. Kterých zápasů se to týká? Jaká je role rozhodčích, klubů a hráčů? A jak velký vliv má sázkařská mafie? Tyto palčivé otázky hýbou německým fotbalem. „Už jsme z toho paranoidní,“ prohlásil Thomas Dietz, sportovní ředitel druholigového Oberhausenu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Zástupci policie, prokuratury a UEFA při tiskové konferenci k sázkařskému gangu, který manipuloval zápasy v evropských ligách i pohárech.

Článek

Jak hluboko jsme klesli? Co je skutečnost a co jen podezření? Otázek přibývá rychleji než odpovědí. A zdaleka ne jen v prostředí německých fotbalových stadiónů.

„Moje pětiletá dcerka Laetitia přišla ze školky a zeptala se mě: Tati, co jsi to udělal? To přece není normální,“ rozčiluje se Marinko Miletič, obránce Oberhausenu. Hráč chorvatského původu si v posledním druholigovém kole dal v domácím utkání s Mnichovem 1860 vlastní gól, díky němuž hosté vyhráli 1:0. Podle informátora Německého fotbalového svazu (DFB) to udělal schválně.

„Jakmile něčí jméno končí na -ič, ocitne se v podezření okamžitě. Ale zbavit se ho, to už je mnohem těžší,“ lamentuje Miletič.

Podezřele vysoké sázky na prohru druholigového týmu

Okolnosti však jsou více než podezřelé. Jak napsal německý deník Bild, v Asii byly na porážku Oberhausenu přijaty sázky ve výši 1,1 miliónu eur, což je v souvislosti s druholigovým zápasem mimořádné. Proto rozhodčí 15 minut před výkopem obě mužstva informoval o tom, že utkání je podezřelé z manipulace.

„To je postup, k němuž nesaháme každý víkend, ale pouze ve velmi závažných případech,“ podotkl Rainer Koch, viceprezident DFB.

Utkání pak skutečně skončilo „podle očekávání“, Oberhausen vlastním gólem prohrál... „Už jsme z toho paranoidní. Myslím, že přístup svazu je velmi nešťastný,“ prohlásil nicméně Thomas Dietz, sportovní ředitel Oberhausenu.

Zatímco Miletič přísahá, jiný podezřelý se už přiznal

Analýza svazových činovníků ani po podrobném prostudování záznamu celého utkání neodhalila nic abnormálního. „Já ani moji asistenti jsme si v průběhu hry nevšimli ničeho pozoruhodného,“ řekl také rozhodčí Fischer.

„Nemám co skrývat, to je na beton. Klidně mohou odposlouchávat všechny mé hovory nebo sledovat, co dělám a s kým se stýkám,“ přisadil si Miletič.

Jinak „zapíval“ čtyřiadvacetiletý německý fotbalista Marcel Schuon. Ten se jako první z hráčů namočených do obrovské evropské aféry přiznal, že prodával zápasy. Měl totiž dluhy ze sázení a dostal se do spárů tureckého šíbra Nurettina G., který už sedí ve vězení. Schuon kopal druhou ligu za Osnabrück, odkud ho vyhodili. Šel tedy o soutěž níž do Sandhausenu, jenže ani tam už v posledních měsících nehrál.

Reklama

Související témata: