Hlavní obsah

Drážďanský útočník Dobrý odchodu do Německa nelituje

PRAHA

Nevšední kariéru prožívá český fotbalový útočník Pavel Dobrý. V 22 letech nakoukl v dresu Viktorie Plzeň do první ligy, v níž si připsal devět startů a jeden vstřelený gól, pak však odešel do Německa.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Pavel Dobrý z Drážďan (vlevo).

Článek

U západních sousedů dodnes putuje po nižších soutěžích a momentálně už třetím rokem působí v třetiligovém Dynamu Drážďany, s nímž se na jaře chystá vylepšit nelichotivé sedmnácté místo v tabulce.

Dobrý odchodu z Plzně do zahraničí nelituje. "Byly tam komplikace, potom se spadlo do druhé ligy. Trénoval tam pan Šíp, který mě moc v lásce neměl. Já moc šancí neviděl, takže jsem zkusil Německo. Dostal jsem se do Magdeburku a už jsem tam zůstal. Nelákalo mě to domů a nemůžu říct, že bych toho teď litoval," řekl třiatřicetiletý útočník novinářům po středečním pražském čtvrtfinále zimní Tipsport ligy, v němž Drážďany podlehly v Edenu právě dřívějšímu Dobrého zaměstnavateli Plzni 0:1.

"Když už jsem se dostal do těch Drážďan, bylo víc pravděpodobné, že bych si mohl proti Plzni někdy zahrát. Samozřejmě když jsem se to dozvěděl, byl jsem rád. Navíc ještě v Praze, kam se může přijet podívat někdo z blízkých. Bylo to takové zpestření," uvedl Dobrý. Ze svého působení ve Viktorii znal snad jen kustoda. "Kádr je úplně jiný," podotkl.

V Tipsport lize se Dobrému střelecky dařilo, trefil se do sítě druholigového Ústí nad Labem i lídra nejvyšší soutěže Teplic. Ty Dynamo porazilo hladce 3:0. "I v loňské sezoně, kdy jsme hráli s Budějovicemi, se mi dařilo. Jak nastoupím proti Čechům, tak se mi daří," řekl s úsměvem Dobrý.

"Dneska se na to koukám trochu jinak. Věřím, že kdybych dneska hrál ligu, nějaký gól bych dal. Ale nemá cenu se vracet k tomu, co bylo. Teď jsem v Drážďanech, tady to dokopu a věřím, že ještě nějaký ten gól dám," pokračoval český útočník.

V Dynamu má kontrakt do léta. "Jsem tu třetí rok, podepsal jsem novou roční smlouvu do konce sezony. Budeme jednat a také záleží na tom, jak mi vyjde tenhle půlrok," prohlásil Dobrý. Natrvalo se usídlit v Německu ale neplánuje. "Já jsem byl Čech a zůstanu Čechem. Po fotbalové kariéře se určitě vrátím do Čech."

Angažmá v Drážďanech si Dobrý užívá. Město žije fotbalem, má nový stadión a na domácí zápasy chodí v průměru 16 tisíc diváků. Jen špatné podzimní výsledky a až sedmnácté místo v tabulce mu kazí radost. "Nechytili jsme začátek, a to asi byla chyba. Ale je to strašně vyrovnané. Stačí dvakrát vyhrát a jste v prostředku. Zatím je naše pozice hrozivá, ale myslím, že třetí ligu udržíme. Byla by to ostuda, kdyby ne. Jinak bych asi musel chodit kanálama, až bych přijel domů do Plzně, do Přeštic," uvedl Dobrý s úsměvem.

Jarní sezóna začne Dynamu příští týden, ještě předtím ho čeká generálka s Rapidem Vídeň. "Doufám, že odstartujeme dobře. Myslím, že máme dobře poskládaný mančaft, který tady v Tipsport lize ukázal svoji kvalitu. V podstatě s třemi ligovými mužstvy jsme uhráli tři výhry, což je pro sebevědomí důležité. A to nám chyběli tři čtyři hráči," prohlásil Dobrý. "Snad se bude dařit i mně. Jaro mívám lepší než podzim," dodal.

Reklama

Související témata: