Hlavní obsah

Morávek netušil, že ho volá právě Bílek. Teď už má trenérovo číslo v mobilu

GLASGOW

Teď už má telefonní číslo Michala Bílka uloženo v paměti svého mobilního telefonu, ale když se reprezentační kouč ozval poprvé, Jan Morávek vůbec netušil, kdo volá. „Na displeji jsem měl zmeškaný hovor z neznámého čísla, takže jsem volal zpátky. A ozval se trenér,“ přiznává mladý legionář z německého Schalke, že byl nominací do reprezentačního áčka hodně zaskočen. Zvláště, když v bundeslize jen vysedává mezi náhradníky a nehraje...

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Morávek netají, že ho nominace do fotbalové reprezentace překvapila.

Článek

Překvapení to bylo pro všechny. Pro Morávka tuplem, protože starty v bundeslize počítá na minuty. A na vstřelené góly mu dokonce dva prsty vystačí, byť při sporadických startech jde o bilanci docela úctyhodnou.

„Naposledy jsem nastoupil v předminulém kole ve Wolfsburgu a od té doby zase na příležitost čekám. Přitom na trénincích se snažím makat na sto dvacet procent, ale ani to nestačí. Asi nemám potřebnou fotbalovou kvalitu, která by trenéra Magatha přesvědčila,“ neví si už dost dobře rady mladý záložník ve službách Schalke 04.

Přitom kouč Felix Magath nechce ani slyšet, že by českého mladíka pustil na hostování. „S ním je komunikace hrozně složitá, protože hráče k sobě vůbec nepřipouští a baví se jen s klubovým vedením. Mého manažera sice před dvěma měsíci vyslechl, ale když přišla řeč na mé další perspektivy v Schalke, nechtěl o nějakém hostování ani slyšet. Prý mám perspektivu a on se mnou chce dál pracovat,“ krčí rameny Morávek.

O to víc ho překvapilo, že před zápasem ve Skotsku si na něho vzpomněl reprezentační kouč Michal Bílek a do národního mužstva ho povolal. „Nejdříve volal, že nemám být překvapený, kdybych snad v nominaci figuroval, pak jsem pozvánku na sraz skutečně dostal. Nedělám si moc iluzí, že bych snad v Glasgowě nastoupil, nominaci berou spíše jako zkušenost, abych se rozkoukal, poznal atmosféru, viděl nové spoluhráče a něčemu se případně přiučil,“ ví dvacetiletý mladík moc dobře, že na něm bude, zda si v dalších týdnech a měsících o místo v české reprezentaci řekne.

Tedy na něm i na trenérovi Schalke Magathovi. „Do konce sezóny musím vydržet, ale pokračovat ve dvaceti dál bez fotbalu by nemělo smysl. Sám cítím, že mně herní praxe chybí, takže bych se v létě určitě pokusil odejít někam na hostování. Ostatně, i trenér Bílek slíbil, že si na toto téma se mnou během cesty do Skotska pobaví,“ přiznává čerstvý reprezentant Morávek, že v současné situaci je vděčný za každou radu.

Reklama

Související témata: