Hlavní obsah

Šimůnek v rozjetém Wolfsburgu: S novým trenérem přišlo markantní zlepšení!

Kvůli poranění stehenního svalu vynechal český reprezentační obránce Jan Šimůnek nejen přípravný zápas ve Skotsku, ale i několik duelů Wolfsburgu v bundeslize. Přitom pod novým trenérm Köstnerem znovu dostával šanci a přiblížil se základní sestavě. V neděli proti Mönchengladbachu však nastoupil do druhé půle a přispěl k vítězství 4:0. „Hrajeme výborně v defenzivě a vrací se nám loňská produktivita,“ usmíval se spokojeně třiadvacetiletý zadák.

Foto: ČTK/AP

Jan Šimůnek (uprostřed s číslem 6) z Wolfsburgu blokuje střelu.

Článek

Vrátil jste se pouhých čtrnáct dnů od zranění. Šla léčba tak rychle nebo při zdravotních problémech obránců Wolfsburgu nebyla jiná varianta?

Cítil jsem se v pořádku, ale i tak byl můj start riskantní. Trénoval jsem jen tři dny  a do plného zatížení jsem se v přípravě nedostal. I proto mě trenér nechtěl dávat do utkání od první minuty. Ale už při poradě řekl, že pokud soupeř nasadí útočníka Frienda, půjdu do hry. Měli jsme totiž zraněné tři obránce. A tak na místě stopera hrál Riether. A Friend je o dvacet centimetrů vyšší. Tudíž po jeho nasazení mě trenér poslal rozhýbat a šel jsem rychle do hry.

Vstupoval jste tedy na hřiště s cílem hlídat osobně kanadského útočníka? Jak se vám ve vzájemných soubojích dařilo?

Nastoupil jsem v okamžiku, kdy Džeko zvýšil z penalty na dva nula, tudíž jsme pak měli hodně prostoru na brejky a koncentrovali se hlavně na obranu. Nešlo o klasickou osobní obranu, ale práce jsem měl dost. Friend je hodně silný a vážně vysoký. Ale gól jsme nedostali, tak jsem snad svoji úlohu zvládl dobře.

Po odvolání trenéra Veha v závěru ledna a nástupu kouče rezervního týmu Köstnera se Wolfsburg rozjel, poslední čtyři zápasy jste vyhráli. Přinesla rošáda skutečně takové oživení?

Myslím, že ohromné. Nešlo se zlepšit ze dne na den, ale teď už jsme se rozjeli. Výborně bráníme a daří se nám v útoku. Procitli všichni. Zlepšení je vážně markantní.

Odvolání Veha podle všeho prospělo i vám. Už nesedíte na tribuně a jste v užším kádru...

Pod Köstnerem se cítím mnohem lépe. Je otevřenější, s hráči komunikuje. Mě nevyjímaje. Veh se mnou nemluvil vůbec. To byla vážně katastrofa. Nevěděl jsem, na čem jsem. Hrál jsem v lize i v evropských pohárech a nebýt zranění, určitě už jsem měl startů více.

Nicméně v tabulce je Wolfsburg až osmý. Jaké jsou ambice obhájce titulu osm kol před koncem bundesligy?

Skončit do pátého místa, abychom si zajistili start v příštím ročníku Evropské ligy. Za jistých okolností bude stačit i šesté místo. Tedy pokud ligu i pohár vyhraje Bayern Mnichov.

Bayern se v posledních týdnech rozjel a už je v čele soutěže, byť jen těsně. Koho favorizujete v boji o titul?

Bayern a největším soupeřem mu bude Schalke. Moc bych vítězství v bundeslize přál Michalu Kadlecovi v Leverkusenu, ale zdá se mi, že jeho týmu dochází dech. Nehrají s takovou lehkostí jako na podzim a navíc si na ně ostatní dávají velký pozor. V boji o záchranu vypadá hodně zle situace Herthy. O víkendu prohráli veledůležitý zápas s Norimberkem. Navíc Berlínský tým má příšerný los. Poslední tři utkání hrají se Schalke, Leverkusenem a Bayernem. Takže jim zbývá prakticky pět zápasů...

V probíhajícím ročníku Evropské ligy váš tým ještě účinkuje. V prvním utkání osmifinále Wolfsburg remizoval 1:1 v Kazani, kde jste kvůli zranění nehrál. Nastoupíte do čtvrteční odvety?

Budu připraven. Kluci přivezli z Ruska dobrý výsledek s ohledem na skutečnost, jak těžký zápas a v jakých přírodních podmínkách hráli. Ale doma bychom měli postup vybojovat.

Reklama

Související témata: