Hlavní obsah

Štajner prožil nejtěžší sezónu v Hannoveru se šťastným koncem

HANNOVER/PRAHA

Nejtěžší rok za téměř osm let svého působení v německém Hannoveru má za sebou český fotbalista Jiří Štajner. Jeho celek až v posledním bundesligovém kole odvrátil výhrou 3:0 v Bochumi hrozbu sestupu a od soboty se raduje ze šťastného konce jinak nepříliš povedené sezóny. Ta nadcházející bude pro Štajnera nejspíš poslední v zahraničí. Za rok, kdy mu v Hannoveru skončí smlouva, plánuje návrat domů a nebránil by se možnosti zakončit kariéru v české lize.

Foto: Axel Heimken), ČTK/AP

Jiŕí Štajner z Hannoveru při utkání proti Stuttgartu.

Článek

Štajner připustil, že v předchozích dnech prožíval velké nervy. "Určitě to byla nejtěžší sezóna za dobu, co jsem tady v Hannoveru. V první sezóně jsme se zachránili kolo před koncem, teď to byly větší nervy. Byla to nepovedená sezóna se šťastným koncem a to je v tuhle chvíli nejdůležitější," prohlásil ofenzivní záložník.

Hannover se zachránil díky výbornému finiši. Deset kol před koncem ligy byl předposlední, na Norimberk ztrácel bod a na Bochum dokonce deset bodů. Po sobotě nechal oba soupeře pod sebou. "Neříkám, že ostatní byli ještě horší než my, ale prostě nebodovali. To nám nahrávalo," podotkl Štajner.

Jeho tým se vypořádal s těžkým losem a z posledních pěti kol "vydoloval" devět bodů. Nastartovala ho výhra 4:2 nad favorizovaným Schalke 04, před týdnem doma deklasoval Mönchengladbach 6:1 a v sobotu s přehledem zvládl i přímý souboj o záchranu v Bochumi.

"My jsme i ty předchozí zápasy hráli dobře, i když jsme třeba v Leverkusenu prohráli 0:3. Pak přišel ten Gladbach, to nám dalo potřebné sebevědomí do posledního zápasu," pochvaloval si Štajner.

S tím, že se rozhodne až v samém závěru ligy, v Hannoveru počítali už s předstihem. "Pět šest kol před koncem jsme věděli, že budeme muset zvládnout poslední dva zápasy s Gladbachem a v Bochumi. Věděli jsme, že když v Bochumi vyhrajeme, tak zůstaneme v lize a nebudeme muset do baráže. Zápas se pro nás od začátku vyvíjel dobře. Myslím, že jsme měli kvalitnější tým," uvedl třiatřicetiletý středopolař.

Nejlepší český střelec bundesligy

Sezónu zakončil s šesti vstřelenými brankami jako nejlepší Čech v bundeslize. "Takovýhle počet dávám pravidelně. Podzim nebyl špatný, jaro už takové nebylo," podotkl Štajner.

V závěru ročníku dokonce ztratil i místo v základní sestavě. "Trenér to postavil trošku jinak, ale hlavně že jsme se zachránili. To je nejdůležitější. Teď jsme tu sezónu zařízli, do nové půjdeme s čistým štítem," řekl český fotbalista.

V Německu ho nejspíš čeká poslední rok, neboť mu v červnu 2011 vyprší smlouva. Štajner poté plánuje návrat do Čech. "Příští rok to v Hannoveru asi zabalím. Už jsem tu dlouho, navíc malá půjde do školy," uvedl Štajner. Nebránil by se možnosti zakončit kariéru v české lize. "Ve fotbale se nedá nic plánovat, ale případnou nabídku bych zvažoval," prohlásil.

Nyní si však chce od fotbalu do 28. června, kdy Hannoveru začne příprava na novou sezónu, odpočinout. "Fyzicky se ani tolik unavený necítím, ale psychicky byly poslední týdny náročné. Dám si oraz. Pojedeme s rodinou do Čech a pak k moři. V zimě jsme nikde nebyli, bude to zasloužená dovolená," dodal.

Reklama

Související témata: