Hlavní obsah

Nejrentabilnější fotbalovou soutěží je německá bundesliga

Navzdory tomu, že nejvyšší zisky vykazuje anglická Premier League, nejrentabilnější fotbalovou ligou je německá bundesliga. Na základě čísel ze sezony 2008/09 to uvádí v dnes zveřejněné zprávě poradenská společnost Deloitte. Podle pravidelné roční analýzy financí ve fotbale populární sport odolal nástrahám ekonomické krize, ovšem hrozí mu potíže kvůli rostoucím částkám za přestupy a platů hráčů.

Článek

Deloitte uvádí, že v předminulé sezoně sice kluby Premier League vydělaly rekordních 1,981 miliardy liber (nyní 62,42 miliardy korun), nicméně jejich operační výnos se ze 185 milionů liber ze sezony 2007/08 o rok později snížil o více než polovinu na 79 milionů liber (2,5 miliardy korun). Bundesligové kluby oproti tomu měly čistý zisk 172 milionů eur (4,5 miliardy korun).

O 49 milionů liber vyšší výdělky anglických týmů než v sezoně předtím sráží zvýšení platů hráčů o 132 milionů liber, které tak v ročníku 2008/09 přesáhlo částku 1,3 miliardy liber. Také přestupové částky se v Anglii výrazně zvýšily na rekordních 713 milionů.

"Poměr zisku a platů hráčů ve výši 67 procent v Premier League je znepokojující a navíc předpokládáme, že mzdy fotbalistů v sezoně 2009/10 ještě vzrostly," uvedl Alan Switzer, ředitel skupiny Deloitte zabývající se sportovním byznysem.

"Tento fakt bude nadále redukovat operační zisk, což je trend, který nemůže pokračovat donekonečna," cituje agentura Reuters Switzera. "Kluby však mají možnost díky výnosům z nových smluv za přenosová práva snížit hladinu platů na udržitelnější podíl zisku. Tohle není první podobná příležitost, takže se necháme překvapit, jak ji využijí," dodal na adresu fotbalových klubů představitel auditorské a poradenské firmy.

Kluby Premier League si díky novým televizním smlouvám na přenosy do zámoří polepší ročně o sedm milionů liber. "Obáváme se, že se bude historie zase jednou opakovat a výdělky rychle poputují do kapes hráčů a jejich agentů. Snad nás fotbal z tohoto omylu vyvede," dodali autoři zprávy Deloitte.

Proti zadlužování týmů a vyšroubovaným platům fotbalistů už zakročila i evropská unie UEFA, která stanovila pravidla, jež mají zaručit takzvanou finanční fair play. Od sezony 2012/13 se budou muset všechna mužstva startující v evropských pohárech zaručit, že jejich příjmy a výdaje jsou vyrovnané.

Reklama

Související témata: