Hlavní obsah

Bundesligový Dortmund vyhlásil válku vuvuzelám. Na stadiónu je nechce

BERLÍN

Vedení fotbalového klubu Borussia Dortmund zakázalo užívání hlučných jihoafrických trumpet vuvuzel na svém stadiónu. Šéfové bundesligového klubu chtějí zabránit tomu, aby ryčné vuvuzely přehlušily tradiční fandění a otrávily fanoušky.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Jihoafrický fanoušek s vuvuzelou. S touhle trumpetou na stadión Dortmundu neproniknete.

Článek

"Tyhle věci na našem stadiónu nechceme, prostě tu nebudou," řekl podle agentury SID ředitel klubu Hans-Joachim Watzke. "Jejich zvuk je únavný a přehlušil by veškeré fandění."

S rozhodnutím souhlasí Mark Blumberg, který se v Borussii stará o fanoušky. "Vždy jsme v Dortmundu měli skvělé chorály. Bzučení včel není nic pro lidi," utrousil.

Charakteristické vuvuzely se poprvé světu předvedly v celé své kráse před rokem při Poháru FIFA v Jihoafrické republice, což byla generálka na letošní mistrovství světa. Okamžitě se staly terčem mohutné kritiky nejen fotbalistů, ale také televizních společností. Navzdory stížnostem, které se množí i během probíhajícího šampionátu, zakázány nebyly.

"Lidé vuvuzely milují, nikdy je nezakážeme," vzkázal fanouškům na celé planetě mluvčí organizačního výboru MS Richie Mkhonda. A šéf FIFA Sepp Blatter jej na Twitteru doplnil a tázal se: "Chtěli byste, abychom vám zakazovali vaše tradiční způsoby fandění?"

Německo je na starém kontinentu lídrem v prodeji vuvuzel, velmi dobře se prodávají i v Česku. Dva tuzemské obchody, které vuvuzely nabízejí, si na nezájem kupujících rozhodně stěžovat nemohou. "V celé Evropě je o vuvuzely obrovský zájem, Češi nejsou žádnou výjimkou," řekl Sport.cz Tomáš Zeman z prodejny army-shop.cz, která vuvuzely nabízí.

Fotbalový svaz se zatím "vuvuzlem" nezabýval, ale možná vzhledem k rostoucímu počtu trubek v rukou českých fanoušků bude muset. "Patří k fotbalu v Africe, my na ně nejsme zvyklí. Pokud by se tyto trumpety objevily i na našich stadionech, asi by musel svaz klubům a pořadatelům zápasů vydat pokyn, zda používání vuvuzel na našich stadionech je možné, nebo není,“ přemítal nedávno v rozhovoru pro Sport.cz šéf svazového oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články