Hlavní obsah

Bayern zuří, nemá Robbena, náplastí je alespoň Superpohár

MNICHOV

Trenér mistrovského Bayernu Mnichov a vedení klubu je v šoku. Nizozemský záložník Arjen Robben je na dva měsíce mimo hru. Bundesliga startuje v pátek 20. srpna v Allianz Areně s Wolfsburgem a jeho ostré kraje zálohy jsou fuč. U Francouze Francka Ribéryho není zcela jisté, zda už bude stoprocentně připravený po operaci třísel, kterou podstoupil po mistrovství světa. „Je to pro nás velmi nepříjemná situace,“ řekl mrazivým tónem kouč Louis van Gaal.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Fotbalista Bayernu Mnicho Arjen Robben

Článek

Náplastí je bavorskému velkoklubu alespoň první trofej v nové sezóně - o víkendu získal Superpohár, když porazil 2:0 Schalke 04 i s Raúlem. Odveta za týden starou prohru 1:3 ve finále TOTAL Cupu se Bayernu vydařila. Raúl, který mu dal před týdnem dva góly, byl podle německých médií tentokrát „vyčpělý“.

V Bayernu však převládá vztek. Robben je na startu nové sezóny příliš velkou ztrátou a vedení klubu chce peníze. Hodně peněz... „Čekáme od Nizozemského fotbalového svazu finanční kompenzaci a doufám, že se jí dočkáme. Hráče platíme my a oni udělali chybu. Nebo to byl záměr... Robben, který se zranil v přípravě na světový šampionát, vůbec neměl do Jižní Afriky jezdit. Trhlina v levém stehennímsvalu se zvětšila. Podle odborných vyšetření si nezahraje zřejmě dva měsíce,“ řekl novinářům generální manažer klubu Karl-Heinz Rummenige. Podle nizozemského svazu je nesmysl, aby šlo o stejné zranění, protože... „Robben i ve finále běhal velmi rychle a sprintoval.“

Vážný zdravotní problém potvrdila magentická resonance a další speciální vyšetření u věhlasného lékaře Hanse Müllera-Wohlfartha, stejný výsledek konstatoval i uznávaný nizozemský fyzioterapeut Dick van Toorn. „Doktor Wohlfarth ale řekl, že se jedná o dlouhodobější, důkladně neléčený problém a Van Toorn hovoří o novém zranění,“ zdůraznil Rummenige. Bayern od FIFA dostal za Robbena kompenzaci 58 500 euro (asi 1,5 mil. korun). A dál dává od případu ruce pryč.

Zoufalý Robben

„Jsem z toho zoufalý. Na jedné straně cítím obrovskou odpovědnost ke klubu, na druhé jsem chtěl pomoci reprezentaci. Myslel jsem si, že už je sval v pořádku, i když jsem byl celý šampionát denně v péči lékařů a fyzioterapeutů. Následné potíže jsem spíš přikládal únavě. Takovou pauzu jsem nečekal. Je to pro mne poučení pro příště,“ nechal se slyšet Arjen Robben, který byl o víkendu vyhlášen podle hlasování hráčů bundesligy fotbalistou roku 2010.

Ribéry už naplno trénuje, ale... „Má pochopitelně tréninkové manko. Šampionát do naší přípravy zasáhl velmi citelně. Reprezentanti se vrátili pozdě a s menšími či většími zdravotními potížemi. Hráči jsou tak na nestejném stupni připravenosti. Tohle je problém, který je třeba řešit co nejdříve. Už za dva roky je EURO,“ konstatoval Van Gaal.

V klubovém sídle na Säbener Strasse v Mnichově nevládne dobrá nálada. „Náš cíl je zopakovat minulou sezónu a udělat ještě ten poslední krok, který se nepovedl,“ uvedl Rummenige a naznačil, že kromě domácího duble by chtěl Bayern vyhrát i finále Ligy mistrů.

Touží po Džekovi

Zatím se nepovedlo zrealizovat ani vysněný přestup léta, získat bosenského kanonýra Edina Džeka z Wolfsburgu. Bayern za něj nabízí útočníka, německého reprezentanta Maria Gomeze, a ukrajinského záložníka Anatolije Timoščuka. „Snad se to povede po vzájemném utkání,“ naznačil taktiku Wolfsburgu Rummenige s tím, že by v hlavním městě automobilky VW chtěli ještě nějaký milión eur navrch.

A tak jedinou radostí je prodloužení smlouvy mladého kanonýra Thomase Müllera do léta 2015. „Bavorsko je moje vlast a Bayern můj domov, jsem hrdý, že budu dalších pět let oblékat jeho dres a jistě dosáhneme hodně úspěchů,“ pravil okázale jednadvacetiletý kanonýr, který by měl být nástupcem legendárního Gerda Müllera.

Nejbohatší německý klub je jinak v pohodě. Permanentek do sedmdesátitisícového kotle Allianz Areny by prodal víc než může. „Na sezónu jsme připraveni. Věříme, že pro nás bude mít lepší začátek než ta minulá, byť měla krásný konec. Nemůžeme hazardovat se jménem bavorského klenotu,“ zdůraznil Karl-Heinz Rummenige.

Nevrlý Van Gaal přeci jenom o víkendu trochu pookřál. Vítězství v Superpoháru mu udělalo radost... „Byl to dobrý výkon a výsledek. Myslím si, že jsme dál než loni touto dobou. Hráči podali oduševnělý výkon, plní naše představy a hlavně vědí, co mají dělat. Musejí se ale ještě individuálně zlepšovat a dělat další kroky dopředu,“ zdůraznil kouč Louis van Gaal, který oslavil v neděli 59. narozeniny a o den dříve dostal přímo na stadiónu obrovský dort a od hráčů dvougólové vítězství nad Schalke.

Reklama

Související témata: