Hlavní obsah

Bundesligu rozzáří nové hvězdy: Raúl a Ballack

PRAHA

Výrazné změny a historické průlomy předcházely startu bundesligy, soutěže, jejíž aktéři hráli na nedávném šampionátu v JAR klíčové role, a která táhne do hledišť suverénně nejvíce diváků. Například Kevin Kuranyi je prvním německým reprezentantem, který odešel do Ruska, konkrétně ze Schalke ho jako volného hráče získalo Dynamo Moskva. Prvním anglickým koučem v soutěži je Steve McClaren, a to ve Wolfsburgu, který v páteční předehrávce v souboji posledních dvou mistrů změří v Mnichově síly s Bayernem.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Raúl Gonzáles v dresu Schalke 04.

Článek

I největší přestupová bomba směrem do bundesligy „vybuchla“ v Gelsenkirchenu, kam z Realu Madrid přestoupil hvězdný útočník Raúl Gonzales Blanco a pro Schalke i jeho fanoušky to byla vskutku historická událost. Německá média pak přirovnávala příchod Raúla k přestupu Angličana Keegana na začátku 80. let do Hamburku, s nímž pak vyhrál i Pohár mistrů. Schalke, které posílilo zřejmě nejvíc, získalo z Realu i obránce Metzeldera. Libuje si i Leverkusen, kam se po osmi letech vrátil kapitán reprezentace Ballack, jenž se rozešel s Chelsea. On by měl být druhou největší přicházející hvězdou.

Drahý nákup pořídily Brémy: za Rakušana Arnautoviče, který patřil Twente Enschede a naposledy hostoval v Interu Milán, daly 6,5 mil. eur (166 mil. korun). Ještě více ale stál Kjaerův příchod z Palerma do Wolfsburgu.

Nejlépe prodal Hamburk, který za reprezentanta Boatenga dostal od Manchesteru City 12,5 mil. eur. Během léta by mohlo dojít ještě k jednomu velkému přestupu, protože mistrovský Bayern velmi usiluje o Bosňana Džeka z Wolfsburgu.

Dvanáct Čechů v šesti týmech

I v nové sezóně bude mít český fotbal z pěti nejvýznamnějších evropských soutěží největší zastoupení právě v bundeslize, na soupiskách šesti týmů je 12 Čechů. Je však pravděpodobné, že Rozehnal, kterého kouč Hamburku Veh nechce, odejde do Ceseny. I tak by jich zbylo jedenáct.

Ze sestoupivší Herthy odešel do Hamburku reprezentační gólman Drobný, zatímco stoper Hubník v hlavním městě zůstal. Dres změnil obránce Šimůnek, za něhož nováček z Kaiserslauternu zaplatil Wolfsburgu 850 tis. eur. Na hostování pak do Kaiserslauternu přišel ze Schalke záložník Morávek. Ze dvou nejvyšších německých soutěží odešli domů dva čeští hráči. Štajner se z Hannoveru vrátil do Liberce a Kučera z Bielefeldu do Olomouce.

Časopis Sport Bild ve speciálním čísle před startem bundesligy také vybíral nejlepší hráče ze zemí, které měly v bundeslize zastoupení. Z Čechů zvolil za nejlepšího Miroslava Kadlece. Otec současného reprezentanta Michala získal v 90. letech s Kaiserslauternem německý titul i pohár.

Pro úplnost – sestoupily Bochum a Hertha, postoupily Kaiserslautern a St. Pauli. Titul i pohár obhajuje Bayern. Šest zápasů každého kola nabízí většinou přímo česká verze Eurosportu. K tomu i jedno utkání II. bundesligy.

NEJVĚTŠÍ PŘESTUPY
Z BUNDESLIGY
KHEDIRA Stuttgart -> Real Madrid
KURANYI Schalke -> Dynamo Moskva
TONI Bayern -> FC Janov
BOATENG Hamburk -> Manchester City
MARTINS Wolfsburg -> Rubin Kazaň
ÖZIL Brémy -> Real Madrid
DO BUNDESLIGY A V JEJÍM RÁMCI
RAÚL Real Madrid -> Schalke
METZELDER Real Madrid -> Schalke
BALLACK Chelsea -> Leverkusen
KROOS Leverkusen -> Bayern
WESTERMANN Schalke -> Hamburg
KJAER Palermo -> Wolfsburg

Reklama

Související témata: