Hlavní obsah

Ballack slíbil Kadlecovi basu piv za překažený hattrick v Evropské lize

LEVERKUSEN/PRAHA

Podruhé v seniorské kategorii dal český fotbalista Michal Kadlec z Leverkusenu v jednom zápase dva góly. V úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy dvakrát pokořil brankáře Simferopolu a výrazně se zasloužil o to, že si německý celek poveze do odvety náskok 3:0. V nastavení přitom byl připraven ještě proměnit penaltu. Ale předběhl jej Michael Ballack, který mu za překažení premiérového hattricku mezi dospělými slíbil "odškodné".

Foto: ČTK/AP

Michael Ballack (vlevo) sleduje hlavičku v podání Michala Kadlece

Článek

Pětadvacetiletý český zadák nepatří k vyhlášeným kanonýrům. V české lize zaznamenal ve 129 zápasech osm gólů a dvakrát se trefil jen v Českých Budějovicích při své ligové derniéře v dresu Sparty před odchodem do Německa. "Málokdy se stane, že jako obránce dá člověk dva góly v jednom utkání. Je k tomu potřeba i trochu štěstí. Jsem za to rád, ale hlavně že se vyhrálo, a že jsme si udělali dobou výchozí pozici do odvety," řekl Kadlec v dnešním rozhovoru s ČTK.

Ve čtvrtek se zapsal mezi střelce už po necelé minutě, kdy z velké dálky vrátil přesně k tyči odražený míč. "Asi pět minut se kvůli televizi čekalo, než to začalo. Na to, že to byla první minuta, tak mi to pěkně sedlo," pochvaloval si Kadlec.

Šest minut před koncem přidal druhý přesný zásah a už v nastavení mohl završit hattrick. Ballack, který si odbyl soutěžní premiéru po návratu z Chelsea, ho však nakonec k penaltě nepustil. "Šel jsem k balonu, aniž bych byl určený. Chvilku jsme se dohadovali, vše ale probíhalo v přátelském duchu, nehádali jsme se. On mi řekl, že by potřeboval dát v prvním zápase gól, že mu to pomůže. Já zase jemu, že můžu dát poprvé a možná naposledy hattrick," líčil Kadlec.

Ballack mu dluží basu piv

Nakonec exekuci kapitánovi německé reprezentace přenechal. "Slíbil mi, že mě za to na něco pozve, nebo že mi něco koupí, nějakou láhev," uvedl český bek. "Řekl jsem mu, aby mi koupil basu plzeňských piv. Jsem zvědavý, kde je sežene," smál se Kadlec.

Jeho střelecký výkon vzbudil mezi spoluhráči velké pozdvižení. "Byli z toho překvapení stejně jako já. Měli narážky a připomínky, že jsem kanonýr, ale všechno samozřejmě bylo myšleno v pozitivních smyslu," prohlásil Kadlec.

Čtvrteční výkon by mu měl pomoci k upevnění místa v základní sestavě, ve které scházel při úvodním soutěžním utkání nové sezony v Německém poháru. "Je nás hodně a trenér to bude asi točit. Samozřejmě jsem za ty dva góly rád, ale tím to jakoby končí. Příští zápas se to může otočit. Hlavně abych byl zdravý a nastupoval co nejpravidelněji. Doufám, že v neděli nastoupím znovu," přál si Kadlec.

Snad nás to do sezóny nakopne

Leverkusen se na začátku bundesligového ročníku představí na hřišti Dortmundu a Kadlec věří, že čtvrteční úspěch bude pro tým vzpruhou. "Myslím, že nás to do sezony psychicky nakopne," podotkl. Jeho celek má znovu pohárové ambice, s posilou Ballackem by mohl mířit hodně vysoko a překonat čtvrté místo z minulého ročníku.

"Slyšel jsem dokonce o první trojce. Chceme se v průběhu sezony pohybovat co nejvýš a uvidíme, jestli se nám povede trošku poškádlit Bayern. Loni jsme dlouho vedli, škoda, že jsme nevydrželi do konce," prohlásil Kadlec.

Leverkusen by chtěl uspět také v Evropské lize. Postup do základní skupiny by mu po výhře 3:0 neměl uniknout, i když Kadlec nečeká na Ukrajině lehkou odvetu. "Pořád je za námi jen poločas, čeká nás ještě druhá půle. Pokud dáme na Ukrajině gól, mělo by být rozhodnuto. Pětkrát těžko inkasujeme. Máme výbornou pozici a věřím, že si to nenecháme ujít. Podle mě můžeme dojít daleko a něco získat," dodal Kadlec.

Reklama

Související témata: