Hlavní obsah

Mezi mnichovským Bayernem a nizozemským fotbalovým svazem zuří slovní válka

Ve slovní válku přerostlo napětí mezi bundesligovým Bayernem Mnichov a nizozemským fotbalovým svazem (KNVB), které se datuje od letošního mistrovství světa v Jižní Africe. Po Arjenu Robbenovi si z reprezentační akce "Oranjes" přivezla zranění další opora bavorského klubu Mark van Bommel, kvůli čemuž se chce německý mistr obrátit na UEFA a nizozemskému svazu pohrozil žalobou. Vedle toho zvažuje, že nebude na reprezentační srazy uvolňovat své hráče, kteří budou mít sebenepatrnější zranění.

Foto: Michael Kooren , Reuters

Arjen Robben

Článek

Mnichovský špílmachr Robben si v přípravě na šampionát pochroumal podkolenní šlachu. I s tímto zraněním pomohl Nizozemcům ke stříbrným medailím, komplikace s léčbou ho ale do konce roku vyřadily ze soupisky Bayernu, který se zatím "krčí" na 12. místě bundesligové tabulky.

Prezident bavorského klubu Uli Hoeness tehdy obvinil nizozemský národní tým, že jeho lékaři Robbenovo zranění špatně diagnostikovali a on si ho účinkováním na mistrovství světa zhoršil. Žádal proto po tamním svazu odškodné.

Do vyšších obrátek pak spor roztočilo zranění kapitána Bayernu a současně nizozemské reprezentace Van Bommela při úterním duelu kvalifikace mistrovství Evropy se Švédskem. Třiatřicetiletý defenzivní záložník ho nedohrál kvůli poranění kolena, které ho podle klubových lékařů vyřadí ze hry minimálně na deset dní.

Mark van Bommel (vpravo) v kvalifikačním zápase proti Švédsku.foto: Reuters/Michael Kooren

Van Bommel si podle Bayernu na potíže s kolenem stěžoval už před odjezdem na reprezentační sraz, a klub proto "Oranjes" vyzval, aby ho poslali zpátky do Mnichova. Místo toho se mu ale z Amsterodamu dostalo obvinění z asociálního jednání, bývalý předseda KNVB Henk Kesler dokonce označil požadavek Bayernu za vyhlášení války.

"Spíš bych očekával, že po tak nepředstavitelném případu, jako byl Arjen Robben, se bude člověk z holandského pohledu držet zpátky a držet pusu, místo aby se do toho znovu tak agresivně pouštěl," opáčil Hoeness. K označení sporu za vyhlášení války pak poznamenal: "Když chce to slovo používat, má ji mít."

Jen u slovní přestřelky ale nejspíš nezůstane. "Bayern Mnichov předloží tento případ v nejbližších dnech UEFA a vyhrazuje si případné právní kroky proti KNVB," reagoval bavorský klub následně.

Ultimátum nizozemskému svaz

Nizozemskému svazu dal současně ultimátum, aby se postavil k požadavkům německého ligového rekordmana kvůli Robbenovu zranění. "Počkáme do konce října. Pokud nedosáhneme žádného uspokojivého řešení, podáme žalobu. Je možná ta správná chvíle nechat rozhodnout právníky, kdo hráče platí a jaká práva díky tomu má," prohlásil manažer Bayernu Karl-Heinz Rummenigge.

Tým z bavorské metropole rovněž zvažuje uplatňovat právo veta, koho na reprezentační sraz v budoucnu pustí. "Domnívám se, že by mělo být možné i při malém zranění hráče přinutit, aby tu zůstal," řekl dnešnímu vydání listu TZ Hoeness. "Mělo by to sice za následek, že by ho nebylo možné v příštích týdnech nasadit, ale přesto. Když bude mít hráč v budoucnu i tu nejmenší maličkost, pak zůstane doma," vzkázal národním svazům.

Po posledních kvalifikačních zápasech ME totiž Bayern vedle Van Bommela nemůže počítat ani s německým útočníkem Miroslavem Klosem, který si natrhl svalové vlákno v levém stehnu.

Reklama

Související témata: