Hlavní obsah

Hannover ovládly vzpomínky na brankáře Enkeho

HANNOVER

V Hannoveru se dnes celý den vzpomínalo na fotbalového brankáře Roberta Enkeho, který přesně před rokem po dlouholetém boji s depresemi spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Zapálené svíčky u sídla fotbalového klubu Hannover 96

Článek

Fanoušci si od rána připomínali jeho památku u stadionu místního fotbalového klubu, kde byly ve stanu vystaveny předměty spojené s Enkeho kariérou a životem. Do pamětní knihy mohli zapisovat své vzkazy. Vpodvečer se asi tisícovka příznivců zúčastnila tichého průvodu městem z centra města ke stadionu.

U hrobu gólmana, jenž byl před svou smrtí reprezentační jedničkou, se k soukromé vzpomínce sešli vdova po Enkem Teresa, šéf německého fotbalu Theo Zwanziger a trenér národního mužstva Joachim Löw s manažerem Oliverem Bierhoffem. Přítomen byl i Martin Kind, prezident Hannoveru 96, za který Enke chytal.

"Nezapomeneme na tebe," stálo na smutečním věnci od fotbalového svazu. "Robert Enke byl silný brankář národního týmu, ale měl své slabé stránky. Člověk musí být připraven netabuizovat své slabosti, nýbrž o nich umět promluvit," uvedl Zwanziger.

Fotbalový svaz založil spolu s Teresou Enkeovou nadaci, jež má pomáhat v léčbě deprese. Hannoverská radnice plánuje, že po Enkem pojmenuje ulici poblíž stadionu.

Reklama

Související témata: