Hlavní obsah

Morávek si užívá fotbal s chorvatskou mafií

KAISERSLAUTERN

Minulou sezónu se trápil. Hlodaly v něm myšlenky na úprk domů. Po přestupu z Bohemians 1905 do Schalke jeden z největších talentů českého fotbalu Jan Morávek trpěl. Naskočil jen do sedmi zápasů jako náhradník. S radostí přijal v létě nabídku Kaiserslauternu na hostování. Pranic mu nevadí, že místo o titul bojuje o záchranu. Je totiž oporou „ďáblů“ z Betzenbergu.

Foto: Michael Kienzler, ČTK/AP

Jan Morávek si působení v Kaiserslauternu pochvaluje.

Článek

Ani začátek v Kaiserslauternu přitom nebyl ideální. „První zápas jsem byl v základu, ale pak jsem se zranil, týmu se dařilo. Mně nezbývalo než čekat na šanci,“ vypráví jednadvacetiletý záložník. Pravidelně nastupoval do hry z lavičky. Ale od devátého kola je nepostradatelnou součástí zálohy Kaiserslauternu. „Hodně jsme měnili systém. Postupně jsme od hry na dva klasické útočníky přešli k rozestavení s jedním hrotem a pozici pátého záložníka trenér přidělil mně. Nastupuji ve středu zálohy nebo jako volný hráč za útočníkem,“ líčí Morávek.

Těší se na souboj s Raulem

„Na hrotu je většinou Lakič, ze stran hrají Rivič a Iličevič. Nesnižují se k nakopávání. Všechno řeší na jeden dva doteky. Když nedostanou míč, jak si představují, brumlají a rozhazují rukama, ale je to paráda. S Chorvaty je radost hrát,“ rozplývá se Morávek nad spoluprací s jižanskou kolonií v Kaiserslauternu. „Já sám si pořád ještě bundesligu osahávám. Cítím, že se po malých krůčcích zlepšuji. Jsem šťastný a po delší době mě fotbal zase baví,“ lebedí si Morávek. „Loni jsem nehrál vůbec, teď jsem v sestavě pravidelně a jsem spokojený s bydlením, spoluhráči, trenéry i městem.“

Jeho Kaiserslautern porazil Norimberk 3:1, český záložník se podílel na dvou gólech. Za týden ho čeká hodně pikantní souboj se Schalke, jemuž stále patří. „Chci trenéru Magathovi ukázat, že fotbal umím,“ plánuje bojovně Morávek. „Nic zlého jim nepřeji, ale je moc pěkné být v tabulce před nimi,“ culí se český borec.

Těší se na střet s bývalými spoluhráči i s Raúlem, který přišel do klubu v létě z Realu. „Už ukazuje instinkt střelce. Ale upřímně je třeba přiznat, že my se s nimi nemůžeme měřit. Jsou u dna tabulky nedopatřením. Nicméně věřím, že doma je porazíme, už jen kvůli mému zadostiučinění. A také kvůli snadnějšímu splnění plánu dvaceti bodů za podzim.“

Reklama

Související témata: