Hlavní obsah

Morávek si po skalpu Schalke užívá velké satisfakce

KAISERSLAUTERN

Pocity velké satisfakce po sobotě hřejí českého fotbalistu Jana Morávka. Ten svojí trefou pomohl Kaiserslauternu k senzační vysoké výhře 5:0 nad Schalke 04, jehož je stále kmenovým hráčem. Možná i proto tak svůj gól na hřišti vůbec neslavil, aby zbytečně nedráždil své bývalé spoluhráče a fanoušky Schalke, kam se po sezoně má vrátit.

Foto: Thomas Wieck, ČTK/AP

Jan Morávek v dresu Kaiserslauternu (vlevo) v souboji s Jermaine Jonesem z Schalke

Článek

O to větší však byla jeho vnitřní radost. Jednadvacetiletý záložník jako by chtěl dokázat, že v minulé sezoně byl v Schalke opomíjený neprávem. "Lhal bych, kdybych řekl, že necítím určité zadostiučinění. V Schalke jsem se moc neprosadil, takže jsem o to šťastnější, jak se to povedlo," řekl dnes v rozhovoru s ČTK Morávek.

Bývalý hráč Bohemians 1905 už dlouho před vzájemným zápasem Kaiserslauternu se Schalke vnímal, jak prestižní pro něj utkání bude. Proti "svým" se toužil vytáhnout.

"Myslel jsem na to dlouho, mluvil jsem o tom s rodiči i naším trenérem v Kaiserslauternu Kurzem. On mi říkal, ať to neberu tak, že za každou cenu musím někomu něco ukázat. Vzal jsem si to k srdci, ale byl jsem z toho nervóznější než jindy," uvedl Morávek.

Sobotní zápas mu sedl, stejně jako celému Kaiserslauternu. Morávek hýřil aktivitou, předtím, než v poslední minutě povedenou hlavičkou dokonal debakl Schalke, se dostal do dvou slibných šancí a po faulu na něj domácí z penalty vstřelili čtvrtou branku.

"Asi ze mě bylo cítit, že chci dát gól víc než kdy jindy. Je fakt, že tolik šancí jsem v bundeslize v jednom zápase ještě neměl," popisoval Morávek, který letos v německé lize vstřelil dvě branky. "Na druhou stranu zase vím, že na zakončení musím pracovat. Mohl jsem dát víc než jeden gól," řekl.

Morávek chtěl ukázat respekt

Když se prosadil přesným hlavičkovým pokusem, padesátitisícový stadion Betzenberg se otřásal při ovacích nadšených domácích fanoušků. Ale Morávek se unést nenechal; žádnou nespoutanou oslavu své branky neukázal, jen s klidným úsměvem ve tváři přijímal gratulace spoluhráčů.

"Před zápasem jsem si říkal, co budu dělat, když náhodou dám gól. Řešil jsem to i s tátou a shodli jsme se, že by bylo nejrozumnější branku slavit takhle. Prostě ukázat respekt k týmu, kde jsem pořád kmenovým hráčem," vysvětloval Morávek. "Člověk neví, jak by se mu to v budoucnu třeba mohlo vrátit. Zvlášť když do Schalke mám po sezoně zase jít. Provokovat teď jeho fanoušky a hráče nějakými tanečky by nebylo rozumné," prohlásil.

Neuniklo mu, s jak nakvašeným výrazem po zápase od hřiště odešel kouč Schalke Felix Magath. Právě ten loni Morávkovi dal první šanci v německé lize, ale český záložník spíš jen paběrkoval a v ročníku nasbíral jen sedm startů. I proto před novou sezonou zvolil odchod do skromnějšího Kaiserslauternu, kde je mnohem vytíženější.

S Magathem se však Morávek po zápase viděl jen chvíli. "Jen mi rychle pogratuloval a šel dál, na nic víc nebyl čas. Ani s klukama ze Schalke jsme se moc nebavili. Bylo vidět, že jsou otrávení a chtějí co nejrychleji zmizet pryč," líčil Morávek.

On sám netají, jak si úspěch Kaiserslauternu vychutnává. "Dnes jsem byl třeba na nějaké autogramiádě a i lidi tam říkali, jak jsou šťastní, že jsme jim udělali krásnou neděli. Taková zpětná vazba potěší," řekl Morávek.

Lhostejný mu ale není ani osud Schalke, které se oproti předsezonním prognózám, podle nichž mělo atakovat špici soutěže, nyní krčí až na patnáctém místě, těsně nad sestupovou hranou. Navzdory tomu, že v létě získalo hvězdné útočné posily Raúla nebo Huntelaara. Kaiserslauternu, ligovému nováčkovi, patří dvanáctá pozice.

"Schalke možná doplácí na to, že hraje i Ligu mistrů. A většina jeho hráčů asi nemá dost zkušeností s tím, aby zvládla takhle dvě náročné soutěže," připomněl Morávek. Schalke se přitom v Lize mistrů daří, v předstihu si dokonce zajistilo účast v jarním osmifinále. "Možná jsou na Ligu mistrů víc motivovaní," uvažoval Morávek.

Reklama

Související témata: