Hlavní obsah

Kapitán Bayernu Van Bommel odchází do AC Milán

Kapitán fotbalistů Bayernu Mnichov Mark van Bommel po necelých pěti letech opouští bavorský velkoklub a přestupuje do vedoucího týmu italské ligy AC Milán, kde se stane spoluhráčem českého obránce Marka Jankulovského.

Foto: Michael Kooren , Reuters

Mark van Bommel (vpravo) v dresu nizozemské reprezentace.

Článek

Přestupovou sumu za třiatřicetiletého defenzivního záložníka, kterému na konci sezóny měla v Bayernu vypršet smlouva, kluby po vzájemné dohodě nezveřejnily.

"K AC Milán se připojí okamžitě. O ukončení smlouvy v Bayernu požádal ze sportovních důvodů," uvedl Bayern v tiskovém prohlášení. "Strávil jsem tady krásných čtyři a půl roku a opouštím Bayern s těžkým srdcem, ale i se vztyčenou hlavou," řekl Van Bommel.

Nizozemský středopolař, který do německého klubu přišel v roce 2006 z Barcelony, zvažoval odchod z týmu už po podzimní části bundesligy. V ní na sedm zápasů vypadl ze základní sestavy. Do ní se sice postupně vrátil a odehrál i první zápasy jarní části proti Wolfsburgu a Kaiserslauternu, ale to jeho rozhodnutí opustit Bayern nezměnilo.

Šéf klubu Karl-Heinz Rummenigge podotkl, že Bayern nechtěl Van Bommelovi bránit v odchodu i s ohledem na to, co hráč pro tým v minulosti odvedl. "Mark byl pokaždé příkladem výjimečného profesionála, důležitého a úspěšného hráče. Na základě toho jsme mu splnili jeho přání odejít," uvedl Rummenigge. V roce 2008 a v minulé sezóně, v níž si zahrál i ve finále Ligy mistrů, pomohl Van Bommel Bayernu k dvěma mistrovským titulům.

Vyhrát ligu může i s AC Milán, který po 21 odehraných kolech vede Serii A. Van Bommel už triumfoval v Nizozemsku s PSV Eindhoven, ve Španělsku s Barcelonou a naposledy s Bayernem v bundeslize, teď má šanci na mistrovský primát už ve čtvrté zemi.

Italové posilují

Milánský AC už v neděli získal z Ajaxu levého obránce nebo záložníka Urbyho Emanuelsona, protože potřebuje zacelit mezery po zraněných defenzivních hráčích Alessandru Nestovi, Kevinu-Princi Boatengovi a Gennarovi Gattusovi.

Van Bommel a Emanuelson ale za AC nemohou nastoupit v jarních vyřazovacích bojích v Lize mistrů, protože na podzim už hráli soutěž za jiný klub. Milánští v únorovém osmifinále vyzvou Tottenham.

Reklama

Související témata: