Hlavní obsah

VIDEO: Chybně uznaný gól v bundeslize znovu volá po zavedení techniky

HAMBURK

Fotbalistům Hamburku v nedělním utkání německé ligy proti Mohuči nepomohl k bodovému zisku ani gól, který neměl být uznán. Střela Marcella Jansena se totiž od břevna odrazila pouze před brankovou čáru, sudí však viděli míč za čárou a branku uznali. Znovu tak dali podnět k diskuzi o zavedení techniky, která by mohla učit, zda míč přešel přes brankovou čáru.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Ilustrační foto

Článek

K situaci došlo v 17. minutě, kdy Jansen střelou z voleje o zem trefil břevno, od něj se míč odrazil k brankové čáře a následně zůstal ve hře, než ho dobíhající útočník napálil do boční sítě. To však už asistent rozhodčího Christoph Bornhorst mával praporkem a dával pokyn k uznání branky, což se také i přes protesty hráčů Mohuče stalo.

Mohuč to nakoplo

Mohuč však kontroverzní gól spíše namotivoval a čtyřmi zásahy skóre otočila na konečných 4:2. "Potěšilo mě, že se hráči dokázali přenést přes chybné rozhodnutí a zápas zvrátili," řekl po utkání trenér Thomas Tuchel.

Německá média ihned gól přirovnala ke slavné chybně uznané brance z finále mistrovství světa 1966, v němž Angličané porazili Němce 4:2 i zásluhou gólu Geoffa Hursta, při kterém míč rovněž nepřešel brankovou čáru. K opačné situaci došlo v utkání obou soupeřů v osmifinále loňského mistrovství světa, kdy Angličan Frank Lampard odrazem od břevna dostal míč evidentně za brankovou čáru, ovšem sudí gól chybně neuznal.

Testování prodlouženo o rok

Od té doby se hlasitě volá po zavedení technologie, která by podobné sporné situace uměla rozhodnout. Pravidlová komise IFAB v minulých týdnech hodnotila nejrůznější technická zařízení, která by měla umět posoudit do jedné vteřiny, jestli míč překročil brankovou čáru, či nikoli. Na svém sobotním zasedání však rozhodla o prodloužení doby testování o další rok, než se bude debatovat nad jejich zavedením do fotbalu.

Po sporném Jansenově gólu se k zavedení techniky přimluvil i šéf německých rozhodčích Herbert Fandel. "V zájmu fotbalu by měl být vyjmut lidský faktor z posuzování, zda byl míč za brankovou čárou, nebo ne. Lidé nejsou stroje a při té rychlosti není v našich možnostech jistě říci, zda to byl gól, nebo ne. Poté jsou pranýřováni. Proto jsem s kolegy už delší dobu pro to, aby byl v míčích čip, který by nám pomohl podobné situace posoudit," řekl Fandel agentuře SID.

Reklama

Související témata: