Hlavní obsah

Raúl našel tým, kterému rozumí. I místo pro milovanou rodinu

Karel FeltPrávo

Když se třiatřicetiletá legenda Realu Madrid Raúl González Blanco loni v létě loučila se stadiónem San Bernabeu, tekly slzy obávanému fotbalovému kanonýrovi, prezidentovi klubu Perézovi i desítkám tisíc fanoušků.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Raúl (vpravo) oslavuje s fanouškem triumf Schalke 04 ve čtvrtfinále Ligy mistrů

Článek

Šéf devítinásobného vítěze Poháru mistrů i Ligy mistrů dokonce sliboval, že dres s číslem 7 Real vyřadí, ale proti byla megastar Cristiano Ronaldo. A tak došlo jen k tomu, že Raúl po sedmnácti letech věrných služeb dostal svou sedmičku darem...

Nového kouče Josého Mourinha fanoušci v tu chvíli nenáviděli. Prohlásil totiž, že by Raúl v jeho týmu nedostával mnoho příležitostí, takže bude lepší, když si najde nové angažmá. Fotbalového zabijáka, který byl k mání dokonce zadarmo, bleskově získalo německé Schalke. „Bylo to pro mě těžké loučení, ale šel jsem za novou perspektivou, s vírou, že mám klubu, do kterého vstoupím, ještě co dát,“ prohlásil před zaplněnou Arenou AufSchalke Raúl.

Z Realu odešel jako autor 228 ligových gólů, držitel pěti mistrovských titulů a trojnásobný vítěz Ligy mistrů i její nejlepší střelec. Celkem dal v 784 mistrovských a pohárových zápasech 341 branek.

V reprezentaci jich nastřílel 44 ve 102 utkáních. V roce 2007 ho vyřadil z národního mužstva trenér Aragonés, protože prý tým rozkližoval. Raúl, do té doby kapitán, tak vlastně přišel jak o titul mistra Evropy, tak i mistra světa.

Miláček Gelsenkirchenu

Obchodní oddělení Schalke nechalo loni v srpnu vyrobit 50 000 modrých dresů s číslem 7 a jmenovkou Raúl. Po necelém měsíci musela do výroby další série. Raúl se stal miláčkem Gelsenkirchenu. „Byla to šťastná volba. Našel jsem tým, který mi rozumí, a já rozumím jemu,“ řekl Raúl, když Schalke postoupilo ze základní skupiny Ligy mistrů.

V osmifinále čekala jeho tým Valencie. „Poprvé od přestupu jsem přijel do Španělska a překvapilo mě vřelé přijetí. Hodně fanoušků mělo dresy Realu s mým jménem,“ liboval si po prvním utkání, v němž se gólem postaral o remízu 1:1.

Ve čtvrtfinále pak dvěma trefami a dvěma asistencemi přispěl k senzačnímu vyřazení obhájce trofeje Interu Milán. V odvetě minulý týden vstřelil v Lize mistrů gól číslo 71 ve svém 142. utkání. Vzhledem k tomu, že druhý v pořadí van Nistelrooij z Hamburku má na kontě 60 tref a Ligu mistrů si možná už nezahraje, nebude Raúl hned tak překonán. Navíc může svůj rekord dál navyšovat.

V bundeslize se španělskému střelci také daří. Dal už dvanáct branek. „V Německu se mi líbí, jsme tu spokojení, lidé tady jsou skvělí. Mám také víc času na rodinu, která je pro mě vším,“ libuje si Raúl.

Bydlí kousek od Gelsenkirchenu s manželkou Mamen, bývalou fotomodelkou, s níž má pět dětí – syny Jorgeho (11), Huga (8), dvojčata Hectora a Matea (5) a dceru Márii (1). Už v roce 1999 se zrodil rituál, kdy po gólu líbá prsten, který od Mamen dostal.

A jeho současné největší přání? „Postoupit do finále Ligy mistrů a utkat se s Realem. Přes Manchester to bude těžké, ale kdo čekal, že tak jasně porazíme Inter Milán? Ve fotbale není nic nemožné,“ věřil po čtvrtfinálové odvetě.

Reklama

Související témata: