Hlavní obsah

Hubník má z postupových oslav Herthy doživotní zážitek

BERLÍN/PRAHA

Rok starou noční můru ze sestupu Herthy Berlín do druhé německé ligy fotbalista Roman Hubník definitivně zaplašil pondělními bouřlivými oslavami, které zvěstovaly návrat tradičního klubu mezi německou elitu. Hertha má tři kola před koncem jistotu, že už nebude sesazena z postupové pozice a český reprezentant si konečně mohl oddechnout: kdyby se Berlíňané z druhé ligy letos nedostali, klub mohl čelit velkým existenčním problémům.

Foto: ČTK/AP

Roman Hubník bude hrát s Hertou od příští sezóny opět bundesligu.

Článek

Místo toho se Hubník a spol. po pondělní výhře v Duisburgu, kde Hertha stvrdila svoji suverenitu v sezóně, oddávají euforii. "Připadalo mi to, jako bychom vyhráli titul v bundeslize. Na takové věci člověk nikdy nezapomene," vyprávěl Hubník v rozhovoru s ČTK. "Vůbec mě nenapadlo, že to bude tak velké. Pro celý klub to je velká satisfakce po loňském sestupu a dobrá zpráva to je i pro celý Berlín, který si první ligu určitě zaslouží. Hertha je velký klub a nahoru prostě patří," řekl Hubník.

Velké oslavy vypukly přímo na stadiónu, kde fotbalisty Herthy doprovázelo několik tisícovek jejich věrných příznivců. Hertha se může chlubit velkou podporou, i v druhé lize na její domácí zápasy chodily padesátitisícové návštěvy, na městské derby s Unionem pak dorazilo téměř 75 tisíc fanoušků. "Ti naši jsou neuvěřitelní, byli šťastní jako my. Při oslavě nemohlo chybět šampaňské, v šatně jsme zlili všechny lidi od prezidenta klubu přes kustody, maséry až po doktory," líčil rodák z valašského Halenkova.

Když se v úterý fotbalisté Herthy vrátili letadlem do Berlína, i na něm poznali náklonnost svých příznivců. "Na letišti v příletové hale byla spousta fanoušků, čekali před naším autobusem a policisté nám pak museli prorážet cestu na náš stadión, abychom měli volný průjezd. Tohle z paměti prostě jen tak nevymizí," prohlásil Hubník, který v kariéře podobnou radost jako nyní naposledy zažil před pěti lety, když s českou jednadvacítkou slavil v Bosně postup na mistrovství Evropy. "Loni jsem sice získal i titul se Spartou, ale protože jsem na jaře a u oslav už v týmu nebyl, nedá se to porovnávat s tím, jaké emoce jsem zažil teď," uvedl Hubník.

Velká úleva

Připustil, že po zajištění postupu pocítil velkou úlevu. Se spoluhráči si prý totiž dobře uvědomovali, co by pro Herthu znamenalo, kdyby letos nevybojovala postup zpět mezi německou smetánku. Nedobrovolné setrvání ve druhé lize by přineslo ekonomické starosti.

"Kdybychom ve druhé lize zůstali dál, mělo by to na fungování a chod klubu velmi negativní dopad. Jistě by se snížil rozpočet, možná by odešli někteří sponzoři, neměli bychom příjem z televizních práv na bundesligu. Ani jsem raději nemyslel na to, co by se mohlo dít," uvedl Hubník. "Ve druhé lize jsme hráli i za asi dvě stě lidí, co v Hertě pracují," poznamenal obránce, který v české lize prošel Spartou a Olomoucí a vyzkoušel si i angažmá v FK Moskva.

Teď se těší na to, že si v příští sezóně znovu vyzkouší bundesligu, do níž naskočil loni na jaře po příchodu ze Sparty. Hubník však nepovažuje za špatnou volbu, že po sestupu zůstal Hertě věrný i ve druhé lize. "Myslím, že mně to neuškodilo. Samozřejmě to není bundesliga, ale soutěž je i tak hodně náročná. Navíc jsem kromě dvou zápasů odehrál úplně všechno," pochvaloval si Hubník, jehož spoluhráče ještě ve druhé lize čekají poslední tři zápasy. "Postup máme v kapse, ale první místo ještě ne. To bude naše hlavní motivace," řekl Hubník.

Reklama

Související témata: