Hlavní obsah

Polák trénoval před nástupem do Wolfsburgu v Brně se svým bratrem

BRNO

Ještě před odjezdem do Německa na zahájení přípravy bundesligového Wolfsburgu si český reprezentant Jan Polák zatrénoval s fotbalisty druholigového Brna. Tam se pere o šanci i jeho bratr Zdeněk a o čtyři roky starší ze sourozenecké dvojice Jan věří, že se brácha se Zbrojovkou vrátí po roce do nejvyšší soutěže.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jan Polák věří, že se jeho bratr ve Zbrojovce prosadí.

Článek

Jaké to je trénovat s bratrem? Kdy se vám to naposledy poštěstilo?

To netuším. Hráli jsme spolu možná někdy zamlada doma na dvoře, když jsme si jako kluci kopali o zeď. Jinak jsme spolu nikdy ve stejném mužstvu nebyli.

Věříte, že se Zdeněk prosadí do sestavy Zbrojovky?

Moc bych mu to přál. Poslední dobou ho často provázely zdravotní problémy, a tak se nemohl nikde pořádně uchytit. Teď už je v pořádku, a tak budu držet jemu i celé Zbrojovce palce, aby se vrátili do ligy.

Rozebíráte často s bratrem fotbal?

Jen všeobecně. Občas si během sezóny zavoláme a povykládáme si, jak se mně i jemu daří. Rozhodně mu z pozice staršího bráchy neudílím žádné rady.

Dokázal jste si jako odchovanec brněnského klubu vůbec představit, že budete trénovat se Zbrojovkou, která se připravuje jen na druhou ligu?

Asi ne, ale realita je bohužel taková. Brno spadlo, ale musí rychle vstát a jít dál. Nechci si hrát na experta a vyjmenovávat, co všechno se tady udělalo v posledních letech špatně. Důležité je, aby teď všichni táhli za jeden provaz a za rok dostali Zbrojovku zpátky. Budu jim fandit. Teď ale myslím hlavně na to, jak se povede mně ve Wolfsburgu. Doufám, že podzim bude podstatně lepší než jaro.

To se vám moc nepovedlo, zachránili jste se až v posledním kole.

To je pravda. Určitě jsem nepředpokládal, že budeme hrát jen o záchranu. Navíc se u týmu vyměnili trenéři. Ale toho, že jsem se v zimě vrátil z Anderlechtu do bundesligy, rozhodně nelituju. Německá liga má přece jen vyšší kvalitu než belgická.

O místo v základní sestavě Wolfsburgu strach nemáte?

Jistý si nemůže být nikdo ničím. S obrovskými potížemi jsme se zachránili, a tak si třeba kouč Magath přivede nové hráče. Sám dokonce avizoval, že s některými stávajícími fotbalisty Wolfsburgu už nebude chtít spolupracovat. Je možné, že jsem se mu nelíbil. Může se klidně stát, že mě nebude chtít. To, že mám ve Wolfsburgu smlouvu, by v takovém případě nehrálo téměř žádnou roli. Musel bych se podle toho zařídit. Budoucnost je otevřená.

Proto jste raději pracoval na fyzičce i během dovolené?

Dá se to tak říct. Tréninky pod Magathem budou hodně náročné, potřebuju se do toho trochu dostat. Nejdřív jsem chodil doma v Brně běhat sám, ale když začala s přípravou Zbrojovka, požádal jsem trenéra Wagnera, jestli bych se mohl občas připojit. V kolektivu se přece jen trénuje líp, a navíc jsem si to mohl vyzkoušet i s balónem.

Reklama

Související témata: