Hlavní obsah

David Jarolím: Druhá liga? Není mi šestatřicet

Patří k ikonám fotbalového Hamburku, kroutí tam už svou devátou sezónu. Pouze s tím rozdílem, že dlouho nepostradatelný člen i kapitán týmu teď zahřívá jen lavičku náhradníků. Záložník David Jarolím (32) se proto v klubu dohodl, že v zimě může odejít kamkoliv zadarmo, ač má platný kontrakt až do konce sezóny.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Kapitán Hamburku David Jarolím (vlevo) bojuje o balón se Sebastienem Pocognolim ze Standardu Lutych v utkání Evropské ligy.

Článek

Zvažoval jste odchod dlouho?

Bylo to jasné už před sezónou. Po příchodu ředitele Franka Arnesena se změnila filozofie klubu. Tým se hrozně omladil a už v létě odešla spousta hráčů. Vždyť jediný, komu je teď ze základu přes třicet, je brankář Jarda Drobný.

Snášíte to těžko?

Za osm a půl roku jsem odehrál skoro všechno, zažil jsem tu fantastické časy. V Hamburku jsem strávil tři čtvrtě kariéry, ale musím se dívat dopředu. I když nehraju, snažím se pomáhat jako náhradník a být pozitivní. Někdy prostě život přináší změny a platí to i pro fotbal.

Považujete za vstřícné gesto, když vás klub pustí zadarmo kamkoliv už teď v zimě?

S Arnesenem jsme všechno probírali a jsem rád, že jsme se takhle dohodli. Ale ta dohoda je taková, že záleží jen na mně. Nemusím odejít za každou cenu už v zimě. Chci si najít angažmá podle představ a všichni víme, že v létě je na to víc času. Proto to v tuhle chvíli vidím padesát na padesát.

Kolik nabídek máte?

Nějaká jednání probíhají, řeší to můj německý agent, se kterým spolupracuji už čtyři roky.

Německá média psala třeba o Norimberku nebo druholigovém Mnichovu 1860. Jsou to adepti na vaše zlanaření?

Z devadesáti procent není pravda, co se píše... Zrovna s těmito kluby jsem opravdu nejednal.

Šel byste do druhé ligy?

Není mi šestatřicet, abych přemýšlel o druhý lize. Nevím, co by se muselo stát, abych do téhle soutěže šel.

Taky se psalo, že jste drahý hráč a ne každý si vás může dovolit…

Otázka je, co znamená drahý… Odehrál jsem přes 300 zápasů v bundeslize, a ne v ledajakém týmu. Mám hodně zkušeností a musím se na to dívat i tak, že to možná bude moje poslední smlouva. Taky je třeba si uvědomit, že jsem zadarmo a ten klub nemusí nic platit Hamburku.

Existuje alespoň teoretická šance, že byste v zimě zakotvil ve Slavii a hrál ve středu zálohy s bratrem Lukášem?

Já bych se tomu úplně nebránil, ale nikdo ze Slavie se mi neozval... Každopádně bych radši ještě zůstal venku a neříkám, že to za každou cenu musí být v Německu.

Je pravda, že vám Hamburk po skončení kariéry nabídl práci trenéra mládeže?

Ano, dokonce to mám ve smlouvě. Tři roky bych měl v klubu pracovat u mládeže, což by mohl být ideální začátek pro novou kariéru. Trenéřina mě v budoucnu hodně láká.

To ale znamená, že si s rodinou pobyt v Německu prodloužíte. Chcete tam zůstat natrvalo?

Jednou se domů určitě vrátíme, ale teď to ještě není moc aktuální.

Reklama

Související témata: