Hlavní obsah

Jiráček: S přítelkyní doma mluvíme hlavně německy

Na podzim vyletěl jako raketa. Táhl Plzeň i českou fotbalovou reprezentaci a bylo jasné, že mu česká liga začíná být malá. Teď už je záložník Petr Jiráček hráčem Wolfsburgu. S týmem absolvoval náročné soustředění v Dubaji, a pokud se nestane něco neočekávaného, v sobotu vyběhne v základní sestavě svého nového týmu v prvním utkání bundesligy po zimní pauze proti Kolínu nad Rýnem.

Foto: VfL Wolfsburg

Petr Jiráček s dresem Wolfsburgu

Článek

Jaké dojmy na vás zatím nový klub udělal?

Jen pozitivní. Jsem tady chvíli, trénovat jsme začali 2. ledna. Ale rozkoukávám se. Učím se spoustu nových věcí.

Končíte soustředění v Dubaji. Dřeli jste hodně? Váš kouč Magath je tím pověstný…

Pořád jsme trénovali dvakrát denně a řeknu to takhle: Trénuje se tu mnohonásobně víc, než na co jsem byl dosud zvyklý. Myslel jsem si, že jsem na tom fyzicky slušně, ale některé věci mě vyvedly z omylu.

Vždyť o vás všichni říkají, že máte snad dvoje plíce.

Při běhání jako takovém problémy nemám, ale tady děláme některé speciální posilovací cviky, které jsem vůbec neznal. Je to hodně namáhavé a mám v tom nedostatky, protože se všechno dělá ve velké intenzitě. Ze začátku jsem byl dost vykulenej, ale už si zvykám. Každopádně jsem byl na soustředění vždycky po tréninku rád, když jsem si mohl lehnout do postele.

Trénuje se v Německu v zimní přestávce jinak než v Čechách?

Jsem tu chvíli, ale jiné to je. Hlavně je ta pauza daleko kratší. Ale na to, jak je krátká, se tu trénuje celkem dost… Jsem zvědavý, co se bude dít v létě…

Hned v prvním zápase proti celku Al-Džazíra jste nastoupili uprostřed zálohy s Janem Polákem. Jaké to bylo?

Hrál jsem to, na co jsem byl zvyklý z Plzně. Myslím, že jsme si s Honzou dobře rozuměli. Výhoda byla, že jsme na sebe mohli mluvit česky, takže komunikace byla bezproblémová… Vzájemně jsme se zajišťovali a vyhověli jsme si. Povedlo se mi přihrát na gól a byl jsem rád, že to takhle vyšlo.

Hrajete jinak než Plzeň?

Je to trochu jiné, ale snažím se zvyknout si co nejrychleji. Největší problém je poznat nové spoluhráče, protože mají jiné návyky. V Plzni jsem skoro vždycky věděl, co můžu od ostatních čekat.

Pomáhá vám hodně krajan Polák?

O tom ani není třeba mluvit. Honza je tu skoro rok a ví, jak to chodí. Mluví dobře německy, plno věcí mi vysvětluje, překládá. V Dubaji jsme spolu na pokoji. Je to samozřejmě veselejší, když v novém klubu člověk není sám a může si popovídat s krajanem.

Jak jste na tom s němčinou vy?

Měl jsem ji pět nebo šest let ve škole, takže začátečník rozhodně nejsem. Myslel jsem si, že ji ovládám celkem dobře, ale pár dní v Německu mě utvrdilo v tom, že se šeredně mýlím (smích). Něčemu rozumím, něco řeknu, ale ideální to není.

Na webových stránkách Wolfsburgu jste v tomto směru hovořil o jisté sázce s vaší přítelkyní. Můžete to objasnit?

Dohodli jsme se, že na sebe doma budeme mluvit německy, abychom to rychleji zvládli.

Nemáte kvůli tomu tichou domácnost?

To ne… Když něco nevíme, sekneme tam česká slova. Ona je na tom momentálně o něco líp, ale musím říct, že nám to oběma hodně pomáhá.

Budete teď po návratu do Německa vybírat i bydlení?

My už jsme se na to trošku nachystali. Přijeli jsme do Wolfsburgu 27. prosince, abychom se tam rozkoukali. Prošli jsme pár lokalit, kde by se dalo bydlet, a něco jsme vybrali. Brzy by se to mělo pohnout, abych nemusel být v hotelu.

Preferoval jste byt v centru, nebo klid?

Společnost nevyhledávám. Vybrali jsme takový menší domek se zahradou kousek za městem. Je to deset minut autem na stadión a od února bychom mohli bydlet. Zařizuje to hlavně přítelkyně, protože umí i výborně anglicky a se všemi se domluví.

Chybí vám ve Wolfsburgu plzeňská parta?

Hlavně ta sranda, ta mi trošičku chybí. Tady jsem nějaké legrácky na svou osobu jako nováčka čekal, ale zatím nic neproběhlo. Trocha toho smíchu je potřeba všude. Ale jak jsem říkal, ve Wolfsburgu se teprve rozkoukávám a poznávám něco nového.

Jste v kontaktu s bývalými spoluhráči?

Volám si hlavně s Pavlem Horváthem. Minimálně jednou týdně. A s ostatními kluky si často napíšu.

Co říkáte na kauzu Václava Pilaře, který měl přestoupit do Wolfsburgu také, ale půjde tam zřejmě až v létě?

Já to sleduju jen na internetu. Jak se to táhlo, sám asi pořádně nevěděl, na čem je. Psali jsme si spolu. Můžu Vaškovi jen popřát, aby se všechno vyřešilo k jeho prospěchu a hrál tak dobře jako na podzim.

Reklama

Související témata: