Hlavní obsah

Pekhart trpěl při lednové přípravě, ale doufá v jarní záchranu Norimberku

NORIMBERK/PRAHA

Při krátké, ale intenzivní lednové přípravě často sotva pletl nohama, ale před startem jarní části německé bundesligy je fotbalový útočník Tomáš Pekhart zase patřičně nažhavený. Před jeho Norimberkem stojí velká výzva: tým se nevyhne záchranářským bojům, ale dvaadvacetiletý český forvard, který si udržel místo v základní sestavě, nepochybuje v úspěch jarní mise. I když ví, že Norimberk čeká těžká práce.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Tomáš Pekhart (vlevo) si v sobotu zopakuje souboje s Maikem Franzem z Herthy Berlín.

Článek

"Bude to boj, bundesliga je našlapaná. Za všechno mluví, že nás od sedmého místa dělí jen pět bodů. Ale absolutně si nepřipouštíme, že bychom se nezachránili," řekl Pekhart, jehož tým je nyní na patnáctém místě těsně nad sestupovou hranou. A v sobotu Pekhart a spol. chtějí udělat první důležitý krok k záchraně v domácím duelu s Herthou Berlín.

"Nechceme pokazit oslavy"

"Musíme ten zápas zvládnout i proto, že jde o jubilejní tisící zápas Norimberku v bundeslize. Tu slávu si nechceme pokazit," uvedl Pekhart. "Bereme to tak, že teď je pro nás už každý zápas v podstatě existenční. Naším cílem je, abychom sestupové pásmo co možná nejrychleji opustili a brzy měli aspoň trochu klid," přál si Pekhart.

Těší se i na spolupráci s Adamem Hlouškem, bývalým parťákem z reprezentační jednadvacítky, který do Norimberku zamířil v zimě z Jablonce. "Je super, že přišel. Vždycky je lepší, když máte po ruce krajana. Vzájemně si pomůžeme. Navíc Adam už věděl, do čeho jde," připomněl Pekhart, že Hloušek loni na jaře hostoval v jiném bundesligovém celku Kaiserslauternu a německou bundesligu si už vyzkoušel.

Pekhart věří, že Norimberku do vyšších pater tabulky pomůže i vydatná lednová příprava. Rodák ze Sušice netají, že si při ní několikrát sáhl na dno svých sil. "Bylo to krátké, ale dost výživné. Dostal jsem se z toho až teď v týdnu, kdy jsme měli dva dny volno. I trenér za mnou na soustředění v Turecku přišel a občas se ptal, co se mnou je. Měl jsem toho chvílemi plné zuby," přiznal Pekhart.

Bez dovolené do přípravy

"Možná to bylo i tím, že jsem v létě prakticky neměl dovolenou a hned šel do přípravy. Únava se teď možná nakumulovala a podepsalo se to na mně. Tak špatně jsem se fakt nikdy necítil. Ale teď už jsem v pohodě," uvedl český reprezentant.

Hráči Norimberku si vytrpěli své hned na začátku ledna, kdy absolvovali tradiční "laktátový" test. "Je to vlastně běh až do úplného padnutí," poznamenal Pekhart. "Běhali jsme rozdělení v různých skupinkách po atletickém ovále na hlavním stadiónu a člověk musí podle takových pípátek urazit určitou vzdálenost. Běhá se do chvíle, kdy už fakt nemůžete. Trenér je nahoře na tribuně a dívá se, jak se nám vede. Pro mě to dopadlo dobře, uběhl jsem o tři kola víc než v létě," řekl Pekhart.

Pekhart může porovnávat s českými podmínkami, kdy hráči zase absolvují neoblíbené fyzické testy na stacionárním běhacím pásu. "Běhátko je také nepříjemné, i tam se člověk dostane na úplné dno. Podobně jako na tom stadionu," sdělil Pekhart.

V zimních přípravných zápasech se prý na hřišti hledal, ani v jednom ze tří přípravných utkání nedal branku. I tak ale má náznaky, že vydrží v základní sestavě, do níž se dostal hned na začátku sezóny. Pekhart tak může věřit, že brzy rozšíří svoji bilanci čtyř bundesligových branek, což by se Norimberku v bojích o setrvání mezi elitou hodilo. "Změnili jsme trochu systém hry, začneme hrát na dva útočníky, což by se mělo projevit na naší ofenzivní hře. Těším se na to," dodal Pekhart.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články