Hlavní obsah

Držím pusu a krok a věřím, že mě Magath postaví, říká před startem bundesligy Jiráček

Natěšený je až hrůza, ale jistotu startu v prvním kole bundesligy nemá. „Opravdu netuším, jakou základní jedenáctku trenér Felix Magath do úvodního sobotního duelu proti Kolínu nad Rýnem pošle. Už proto, že v kádru Wolfsburgu je pětadvacet hodně dobrých fotbalistů, přičemž v přípravě jsme se dost točili,“ přiznává český reprezentant Petr Jiráček, který se během zimní přestávky stal jednou z osmi nových akvizicí „Vlků“.

Foto: Sport.cz

Petr Jiráček v dresu "Vlků" v přípravném utkání.

Článek

O Magathovi, jeho tvrdosti, náročnosti a nepřístupnosti, se tradují hotové legendy, Jak zapůsobil na vás?

Kromě tréninků ho prakticky nevidím. Při přípravě jsem se snažil a dál snažím hlavně naplno trénovat, držet pusu a krok. Jsem ve Wolfsburgu nový a musím do mančaftu zapadnout.

Takže vás nijak nepřekvapil svou tvrdostí a náročností?

I v Plzni jsme trénovali poctivě a měli toho často plné zuby, jenže v Německu jsou nároky ještě vyšší. I proto, že přípravu na bundesligové jaro jsme museli absolvovat v poměrně krátkém časovém úseku vyplněném navíc soustředěním v Emirátech. S fyzičkou jsem neměl nikdy problém, ale fakt je, že ve Wolfsburgu jsem byl po každém tréninku vděčný, že mohu na dvě hodiny do postele, abych odpočíval.

To je mezi přípravou plzeňského kouče Vrby a vašeho nového trenéra Magatha opravdu takový rozdíl?

Rozdíl není ani tak v počtu naběhaných kilometrů, jako spíše v různých posilovacích a zpevňovacích cvičeních, na něž se alespoň ve Wolfsburgu klade velký důraz a máme je ve značeném množství zařazené v každém tréninku. Čímž ovšem neříkám, která cesta k úspěchu je správná. Podzimní tažení Plzně ukázalo, že jich opravdu může být víc.

Petr Jiráček s dresem Wolfsburgu.foto: VfL Wolfsburg

Trochu jsme utekli od persony Magatha...

Je skutečnou osobností, jež má mezi hráči velký respekt. Jeho příprava svou náročností překonala mé představy, ale mezi novými spoluhráči jsem nezaregistroval sebemenší náznak nespokojenosti. Sám jsem teď zvědav, jak se absolvované galeje promítnou do našich výkonů na hřišti.

Co různé historky, které gloriolu kouče dotváří? Překvapil vás něčím?

Na soustředění v Dubaji jsme trénovali i třífázově, takže jsme začínali třeba v šest ráno. Hodně jsem na to koukal, ale nepřicházelo v úvahu, aby někdo na tréninku klimbal nebo dospával.

Bundesligy jsou teď v Německu plné noviny i internetové portály. Už jste stihl také nějaké rozhovory v němčině?

Několik rozhovorů mě neminulo, i když němčina mě pořád ještě limituje. A to se snažíme doma mluvit s přítelkyní jen německy... Bundesliga je obrovská show a s blížícím se startem jara dění kolem ní graduje.

I přes limitující němčinu máte výhodu v tom, že se můžete spolehnout na českého spoluhráče Jana Poláka...

Strašně mně pomohl a pomáhá, protože němčinu ovládá perfektně a navíc už je ve Wolfsburgu druhým rokem. Zařizuje proto za mě věci související s fotbalem i záležitosti, jež se fotbalu bezprostředně netýkají.

V sobotním odpolední startuje Wolfsburg do bundesligového jara domácí zápasem s 1. FC Köln. Naznačil vám Mahath dopředu, že se máte nachystat na premiérový duel v dresu „Vlků“?

To ví opravdu jen on, já skutečně netuším, zda se v sestavě objevím či nikoli. Z tréninků se to vyčíst nedalo, v přípravných zápasech se sestava dost měnila, i když jsem toho odehrál dost.  Pravdou je, že přípravu jsem odmakal poctivě a i z utkání jsem měl dobrý pocit, jenže konečné slovo má kouč.

Byl byste hodně zklamaný, kdybyste se v domácí premiéře na trávníku neobjevil?

Samo sebou, že už dva týdny na start bundesligy myslím a rád bych hrál. Ale nejsem na tom tak, že bych ze samého očekávání nemohl hrát. Hlavně se snažím být v klidu.

Reklama

Související témata: