Hlavní obsah

Jiráček se dočkal nejen premiéry mezi "vlky", ale i první bundesligové výhry

Zdeněk Pavlis, WolfsburgSport.cz

Dočkal se. A hned při jarní premiéře. Když hlasatel těsně před půl čtvrtou představoval ve VW aréně jedenáctku „vlků“, přišla nová akvizice z Čech na řadu jako osmá. „J i r a c e k“, protahovaly uvítání zelenobílé ochozy. Pak se ještě jednou nadechly k výkřiku Dejagah, aby vzápětí stejně halasně zaburácely při představování druhého českého legionáře Jana Poláka. Zbytečná byla předzápasová nejistota, trenér Felix Magath je k duelu s 1. FC Köln postavil oba. Jiráček se dočkal jak 79 minut trvající premiéry mezi "vlky", tak i první výhry, neboť jeho tým nakonec 1:0 vyhrál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Jiráček při své bundesligové premiéře v dresu Wolfsburgu proti Kolínu.

Článek
Fotogalerie

"Až půldruhé hodiny před zápasem jsem se dozvěděl, že budu skutečně kopat. Žádné velké proslovy, trenér prostě řekl, co od nás s Polákem čeká. Honza měl hrát defenzivněji, já ofenzivněji. Domluvil a šlo se na plac," líčil Jiráček, že žádnou promluvu k němu kouč Magath neměl.  Natož aby mu snad popřál zdar a úspěch!

V kině nechal Poláka v klidu

I tak si v přívalech hustého deště i v úvodu počínal,  jako by hrál bundesligu odjakživa. Žádný strach, tréma, nervozita.

"První dva tři vydařené kontakty s balónem mně pomohly. Přítomnost Honzy Poláka po boku zrovna tak. Zatímco v předvečer zápasu jsem ho nechal v bijáku v klidu a po dvaceti minutách jsem ho přestal unavovat, aby mně děj detektivky překládal, na place jsme na sebe zařvali. Samo sebou, že to byla velká výhoda," přiznávala nová česká akvizice, že mu přítomnost krajana pomohla. "Ale s komunikací zase až tak velký problém nebyl. Křičíme na sebe hlavně anglicky nebo německy. Jsou to ale jen hesla, jimž rozumím."

Polák ale přece jen hraje ve Wolfsburgu druhým rokem, takže ví, jak to ve fotbalovém svatostánku “vlků“ chodí a Jiráčkovi první kroky a minuty ve "vlčím doupěti" hodně usnadňoval. "Ale to je samozřejmé, mně při příchodu do Německa kluci také hodně pomáhali," tvářil se Polák, jako by se nechumelilo a po utkání působil pro Jiráčka i v roli tlumočníka.

"Gratis, samo sebou," utahoval si z Jiráčka poté, co přeložil několik jeho rozhovorů do němčiny.

Petr Jiráček při své bundesligové premiéře v dresu Wolfsburgu proti Kolínu.foto: Právo/Milan Malíček

Možná i proto stvořil kouč Magath právě z nich dvou štíty operující před obrannou linií. Jiráčkovi však jen defenzivní úkoly nestačily, takže se už po pěti minutách rozběhl k akci, po níž vybídl přesnou přihrávkou ke střele Dejagaha. Sedmadvaceti tisíc fanoušků jen uznale zahučelo, neboť gólman Kolína Rensing ránu rodilého Iránce vytahoval nad břevno.

"Škoda, že to nevyšlo. Mohlo jít o parádní vstup," zalitoval Jiráček, který si jinak moc liboval, že pršelo a trávník by mokrý. "To mně sedělo mnohem víc."

Horváthovské pasy mu chyběly

Dál už totiž pro své ofenzivní snažení moc pochopení u spoluhráčů nenacházel. Párkrát sice vystartoval na mokrém trávníku rychle vpřed, ale na horváthovsky přesné pasy čekal marně.

"Zkoušel jsem to, ale balóny jsem skutečně nedostával, ať jsem nabíhal, kam jsem nabíhal.  Pak jsem i něco zkazil, takže jsem z toho byl trochu nervózní. Ale vědu z toho nedělám, jsem tady krátce a všechno si musí sednout. Chce to prostě čas," pravil Jiráček.

"Teď jsem hlavně rád, že jsem nastoupil. A sám dobře vím, že se musím zlepšovat, abych v základní sestavě vydržel."

K ohrožení kolínské brány se Jiráček nedostal, čtrnácti přesnými přihrávkami za poločas však o sobě vědět dal. Mimochodem - aktivní Polák nasbíral ve statistikách o čtyři víc. "Jsem rád, že jsem po těžkých týdnech zase hrál v základu. Trenér mě postavil v posledním podzimním duelu proti Stuttgartu a teď zase," doufal  zkušenější český legionář Polák, že se mu Magatha blýská na lepší časy.

"Trenér prostě viděl, že makám a nic nevzdávám, i když nekopu. V tom je asi důvod," krčil Polák rameny.

Čeští fotbalisté Wolfsburgu Jan Polák (vlevo) a Petr Jiráček (uprostřed) v zápase s Kolínem.foto: Právo/Milan Malíček

Úvodní snažení „vlků“ se ovšem po čtvrthodině  rozplývalo do ztracena. Logicky, protože přítomnost čtyř nových posil, které přišly do Wolfsburgu v zimě, se na sehranosti a souhře mančaftu přece jen projevovala.

Magath své tahy chválil

„I tak jsem přesvědčen, že nám povedlo přivést mix mladých hráčů spojujících v sobě bojovného ducha, techniku i zkušenosti. A za dobrých obchodních podmínek,“ chválil své zimní transferové tahy Felix Magath, který kromě Jiráčka postavil do základu Portugalce Vieirinha, Švýcara Rodriugueze vítaného mimochodem jeho minifanklubem vlajkou s helvétským křížem, a Brazilce Felipe Lopese.

Felix Magath se raduje z výhry.foto: ČTK/AP/Sascha Schuermann

Po dvaceti minutách bylo v sychravém sobotním odpoledni horko domácím. A dokonce moc, neboť Novakovič v tisíciprocentní šanci pálil jen do gólmana a Geromel vzápětí prodlužoval Podolského trestný kop těsně vedle tyče. Naštěstí pro "vlky" však ze zahozených příležitostí neudeřilo, i když Magath se v těch chvílích tvářil na lavičce jako tisíc nazlobených čertů.

Náhradník rozjásal vlky

Až po změně stran se Wolfsburg pustil do permanentního obléhání brány Kolína. Dlouhé minuty se pokoušel rozplést umný obranný val hostů, kombinoval před šestnáctkou, soupeři nepůjčoval míč, ale nic platné to nebylo. A když pak v 66. min. střídající Polter obrovskou příležitostí pohrdl a čtvrthodiny před koncem dopadl na opačné straně stejně Novakovič, musel vzít osud zápasu do svých rukou náhradník Polter, který přesnou hlavičkou v 78. min. rozhodl o vítězství Wolfsburgu nad Kolínem 1:0 a jeho posunu tabulkou vzhůru.

Hned po gólu nahradil Jiráčka v sestavě  Wolfsburgu Josué, ale český legionář mohl být s úvodními 79 minutami v bundeslize  spokojen. S bilancí druhé půle, kdy měl třináct dobrých a jednu zkaženou přihrávku rovněž.

"Musí si ale na bundesligu zvyknout. Na tempo, osobní souboje, na to, jak to tu chodí," glosoval první vystoupení české akvizice trenér Wolfsburgu Felix Magath.

Oslavné rituálu se v šatně nedočkal

"To musím," uznával samotný Jiráček. "Premiéra byla hodně těžká, docela fofr. Nejtěžší bylo srovnat se s rychlostí hry, protože všechno je tady v děsném kalupu. Hlavní ale je, že první utkání dopadlo vítězně," dodával český reprezentant překvapený z toho, že po příchodu do mužstva nemusel platit žádné zápisné a že ani po vítězné jarní premiéře se neodehrával v šatně žádný vítězný rituál.

Petr Jiráček při své premiéře ve Wolfsburgu proti Clemensovi z Kolína.foto: Právo/Milan Malíček

"Nějací vtipálci a´la Horvy tady sice v mančaftu jsou, ale já jim zatím nerozumím. A jejich vtípkům tuplem ne," doznával, že teď potřčebuje ze všeho nejvíc čas a dokonalé zvládnutí němčiny.

"A také se musím stále zlepšovat, abych se v základní sestavě Wolfsfurgu udržel. Už v příštím kole v Mnichově, kde to pro nás bude hodně těžké. Bayern si na nás bude chtít po nepovedeném úvodu určitě spravit chuť," ví po Jiráček po sobotní bundesligové premiéře moc dobře, co ho na německé fotbalové scéně v týdnech a měsících příštích čeká.

Fotbalová bundesliga
Wolfsburg - 1. FC Köln 1:0 (0:0), branku: 78. Polter. Rozhodčí: Welz. 27 057 diváků.

Reklama

Související témata: