Hlavní obsah

Wolfsburg s Jiráčkem narazil. Bayern odčinil minulý nezdar

BERLÍN

Fotbalisté Bayernu Mnichov porazili v 19. kole německé ligy Wolfsburg 2:0 a udrželi se v čele tabulky. Za poražené odehrál 66 minut reprezentační záložník Petr Jiráček, který si připsal druhý bundesligový start. Stejně bodů jako Bayern má také obhájce z Dortmundu, kterému se dnes povedlo zvítězit 3:1 nad Hoffenheimem, a Schalke 04, budoucí soupeř Plzně v Evropské lize. Tým z Gelsenkirchenu otočil zápas v Kolíně nad Rýnem a vyhrál 4:1. Vedoucí trio má na kontě 40 bodů.

Foto: Kerstin Jönsson, ČTK/AP

Nejlepší střelec bundesligy Mario Gomez dal v dresu Bayernu svůj 17. gól sezóny

Článek

Bayern v souboji s Wolfsburgem spasili klíčoví ofenzivní hráči Mario Gómez s Arjenem Robbenem, kteří se postarali o obě branky. Bavorský velkoklub tak odčinil nezdar z úvodního jarního kola, kdy prohrál v Mönchengladbachu. V sestavě Wolfsburgu kvůli poraněnému kotníku chyběl druhý český středopolař Jan Polák. "Vlci" si tak nepolepší ze současné deváté pozice, přeskočit je navíc může Stuttgart.

Schalke ukázalo velký obrat na hřiště Kolína v závěrečné půlhodině zápasu. Domácí sice vedli po trefě německého reprezentanta Podolského, ale po přestávce utkání ovládli hosté. Velký podíl na výhře měl rumunský kanonýr Marica, autor první a druhé branky. Povedený úsek hry dokonali dalšími trefami Huntelaar a Höger. Schalke se vyrovnalo i s absencí svých útočných hvězd Raúla s Farfánem, kteří jsou mimo hru kvůli zranění.

Schalke odehrálo utkání v sestavě: Unnerstall - Učida (46. Jurado), Papadopulos, Metzelder, Fuchs - Höger, Matip - Obasi, Marica (83. Moritz), Draxler (86. Pukki) - Huntelaar.

Cennou výhru 2:1 na hřišti Herthy Berlín vybojoval Hamburk, za který odehráli celý zápas brankář Jaroslav Drobný a také záložník David Jarolím, jenž se v sestavě HSV objevil poprvé od 20. listopadu. V domácím týmu nechyběl reprezentační stoper Roman Hubník. Hertha se po prohře ještě více přiblížila k sestupovým příčkám, patří jí čtrnáctá pozice.

"S vítězstvím jsem spokojený. Po tom debaklu v prvním zápase na jaře (1:5 s Dortmundem) jsme potřebovali vyhrát a o to víc mě to těší, že jsem mohl hrát," řekl ČTK po zápase Jarolím. Zda si zpátky řekl o místo v základní sestavě, však nechtěl předjímat. "Uvidíme. To musí rozhodnout trenér. Já jsem rád, že jsem dneska hrál a že jsme vyhráli důležité body. Teď v tom musíme pokračovat dál," dodal dvaatřicetiletý záložník.

Trenér Hamburku Thorsten Fink byl s Jarolímovým výkonem především při plnění defenzivních úkolů velmi spokojený. Český fotbalista podle něj předvedl přesně to, co od něj očekával. Garantovaný návrat do základní sestavy bývalý kapitán HSV však prý nemá.

"Hráč základní sestavy, takové slovo u mě neexistuje," řekl Fink ČTK. "Je členem týmu a ukázal, že pro nás v příštích čtyřech měsících může být důležitý. Ale když někdo hraje dobře, proč bych ho měl vyřazovat?" naznačil, že s Jarolímem stále počítá.

V důležitém "záchranářském" souboji se rozešly remízou 2:2 předposlední Augsburg a o jednu příčku lepší Kaiserslautern. V dresu hostí měl důvod k radosti obránce Jan Šimůnek. Podruhé od přestupu v létě 2010 za Kaiserslautern nastoupil v bundesligovém utkání, když navázal na týden starý debut proti Brémám, a navíc se už ve 25. minutě blýskl přihrávkou na vedoucí branku Dicka. O zápas proti svému bývalému klubu přišel domácí Jan Morávek, který v Augsburgu hostuje ze Schalke. Morávka limituje zranění třísel.

Tradiční oporou Bayeru Leverkusen byl reprezentační zadák Michal Kadlec. V Brémách sice nejprve na konci první půle dostal žlutou kartu, ale po hodině hry asistoval přesným centrem u vyrovnávací trefy Reinartze, který stanovil skóre na konečných 1:1.

Dortmund znovu ukázal, jak velká je jeho ofenzivní síla. Na výhře nad Hoffenheimem se podílel hlavně střelec dvou branek Kagawa. Borussia v posledních třech bundesligových duelech nasázela dvanáct branek a naznačila, že po špatném vstupu do sezony může znovu usilovat o titul.

Německá fotbalová liga - 19. kolo:
Brémy - Leverkusen 1:1 (29. Pizarro - 60. Reinartz), Hertha Berlín - Hamburk 1:2 (81. Lassoga - 24. Jansen, 45. Petrič), Bayern Mnichov - Wolfsburg 2:0 (60. Gómez, 90. Robben), Augsburg - Kaiserslautern 2:2 (5. De Jong, 66. Hain - 25. a 48. Dick), Hannover - Norimberk 1:0 (18. Abdellaoue), Dortmund - Hoffenheim 3:1 (15. a 55. Kagawa, 31. Grosskreutz - 63. Johnson), Kolín nad Rýnem - Schalke 1:4 (4. Podolski - 60. a 72. Marica, 78. Huntelaar, 82. Höger).

Reklama

Související témata: