Hlavní obsah

Do kabiny Dortmundu se vrátila legrace, říká Koller

DORTMUND

Útočník Dortmundu Jan Koller zůstane i v této sezóně v bundeslize. Byl sice v hledáčku Marseille, ale francouzský klub si nakonec vybral jiného forvarda. "Změna prostředí mě lákala, ale nebral jsem to jako životní záležitost. Už to asi dokopu v Dortmundu," smířil se Koller rychle s pokračováním života v Německu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Koller na tréninku reprezentace.

Článek

Minulá sezóna Dortmundu nevyšla, skončili jste až šestí. Bude to teď lepší?

Doufám. Musíme mít znovu ty nejvyšší ambice. Neříkám získat titul, ale hrát o příčky, které zaručují účast v Lize mistrů. I kvůli financím, protože příjmy z Ligy mistrů nejsou pro klub zrovna zanedbatelné.

V minulé sezóně sáhl klub hráčům na peníze. Jak to bude nyní, když vůbec nehrajete evropské poháry?

Nikomu žádné peníze nestrhli, nikdo nemusel jít s platem dolů. Utahování opasků se projevilo jen v tom, že nekoupili žádného hráče. Vrátil se vlastně jen Nigerijec Oliseh z hostování v Bochumi. Kromě toho skončili s kariérou Herrlich, Reuter a do Bayernu Mnichov přestoupil Frings.

Jak se vypořádáte s absencí Fringse?

Uvidí se až v průběhu sezóny, ale myslím, že to zvládneme i bez něj. Tomáš Rosický aspoň bude moci hrát klasického středního ofenzívního záložníka.

Nebude handicap, že nepřišly žádné posily?

Věřím, že ne. Máme dost kvalitní kádr, který zůstal pohromadě.

Borussia se zkoušela do pohárů dostat z Intertoto cupu, ale vypadli jste. Bude to pro vás hodně nezvyklé soustředit se jen na bundesligu?

Bude to jiné, já nehrál poháry naposledy někdy před šesti lety v Lokerenu... Člověk se namlsá a teď to bude chybět. Mně osobně moc. Radši jsem hrál rytmus středa-sobota, větší zápasová zátěž mi vyhovovala. Teď se holt musíme koncentrovat jen na ligu.

Jak nesou absenci v pohárech fanoušci?

Jsou zklamaní, ale chodit na fotbal budou dál. Klub zase prodal spoustu permanentek a počítají s osmdesátitisícovými návštěvami. Lidi tady mají prostě fotbal rádi a my se musíme snažit, abychom je bavili.

Jaký na vás udělal dojem nový nizozemský trenér Bert van Marwijk, který nahradil Matthiase Sammera?

Je fajn, má velkou autoritu. Řekl bych, že se s jeho příchodem vrátila do naší kabiny uvolněnost a legrace. Dřív byla atmosféra daleko hustší.

V čem je jiný než Sammer?

Tréninky jsou víc zaměřené na práci s míčem. Za Sammera se hodně běhalo, kolikrát se trénovalo bez balónu. Běhali jsme často v parku, teď v přípravě na novou sezónu jsme tam nebyli ani jednou. Tréninky van Marwijka jsou víc zaměřené do dynamiky a vyhovují mi. Teď už záleží jen na tom, jestli nám to pomůže...

V minulých dnech se hodně mluvilo o vašem možném přestupu do Marseille. Je to stále aktuální?

Teď už můžu skoro jistě říct, že zůstávám. Marseille koupila jiného útočníka a padlo to. Beru to jako uzavřenou kapitolu. Už to asi dokopu tady v Dortmundu.

Mrzí vás to?

Změna prostředí mě docela lákala, hlavně rodině by se v Marseille určitě moc líbilo. Ale že bych z toho dělal tragédii, to zas ne. Nebral jsem to jako životní přestup.

Zkrachoval přestup jen kvůli penězům?

Určitě, protože Dortmund vyšponoval cenu strašně vysoko. V novinách psali, že za mě chtěli snad 12 miliónů eur, což je nemyslitelné. Nikdo to nemohl akceptovat, já bych to za sebe taky nedal. Vždyť už mi je jednatřicet.

Tomáš Rosický taky zůstane? I o něj byl veliký zájem z předních klubů...

Asi jo, taky to zkrachovalo na penězích. Lidé z vedení klubu říkali, že nechtějí mužstvo oslabovat.

Kdo je podle vás v Německu největším adeptem na titul?

Bayern a myslím, že i Schalke. Oba kluby velmi dobře posílily - Bayern má Fringse a Brazilce Lucia, Schalke získalo skvělé stopery Bordona s Krstajičem a kanonýra Ailtona z Brém. Myslím, že se rozhodne mezi těmito dvěma týmy.

Reklama

Související témata: