Hlavní obsah

Morávek: Vystrašil mě možný konec kariéry, snad jsem už zdravý

Augsburg

Hrozba možného konce kariéry vystrašila fotbalistu Jana Morávka, který se už téměř rok pere se svalovým zraněním. Záložníka bundesligového Augsburgu touto zprávou na začátku února vylekal vyhlášený specialista Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, kterému se nelíbilo, že se Morávkovy trable stále opakují. Po pětitýdenní pauze od fotbalu však český hráč cítí výrazné zlepšení, s týmem už zase trénuje a věří v brzký první letošní start.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Morávek na tréninku

Článek

Když si Morávek od Müllera-Wohlfahrta v Mnichově vyslechl, že při další komplikaci se stehenním svalem může být v sázce pokračování kariéry, nebylo mu dobře po těle. "Dal mi najevo, že pokud se pořádně nedoléčím a po čtrnácti dnech se zranění obnoví a pak se to stane ještě párkrát, může být s fotbalem taky konec. Když to řekne taková kapacita, tak už není kam couvnout. Je dobře, že někdo konečně bouchl pěstí do stolu a někam se to pohnulo," řekl dnes ČTK Morávek.

Netají, jak rád by konečně hrál. Poslední soutěžní zápas absolvoval loni 6. listopadu v Schalke, odkud v lednu zamířil na hostování do Augsburgu. Svalové problémy brzdí Morávka od konce loňské sezony, už na červnovém Euru jednadvacítek v Dánsku nebyl úplně fit. Stejné trable ho pak srazily ještě několikrát. "Zranění pořád nebylo doléčené. Ve svalu vznikla hluboká jizva, která se trhala," uvedl.

Rady Müllera-Wohlfahrta si vzal dvaadvacetiletý záložník k srdci. Po únorové prohlídce si dal od fotbalu pět týdnů pauzu a věnoval se pouze rehabilitaci a posilování. Marně se ale těšil na to, že se v Augsburgu dočká velkého zápasového vytížení.

Padesát injekcí do svalu

Na druhou stranu se prý zlepšil jeho zdravotní stav. "Před třemi týdny jsem byl u Müllera-Wohlfahrta na kontrole a byl spokojený. Dal mi zelenou k návratu. Obětoval jsem tomu dost, jezdil jsem za ním během rehabilitace dvakrát týdně a nemohl mít lepší péči. Do svalu jsem dostal tak padesát injekcí. Ale k něčemu to bylo, když vidím to zlepšení," uvedl odchovanec Bohemians 1905.

Člen širšího reprezentačního kádru pomalu vyhlíží návrat do zápasového rytmu. Své potíže nijak tragicky nebere - když si třeba vzpomene na zdravotní trable někdejšího parťáka z Kaiserslauternu Adama Hlouška. Ten si v sobotu už podruhé v kariéře přetrhl zkřížený vaz v levém kolenu a ve středu právě v Augsburgu podstoupí operaci. Morávek se za svým kamarádem chystá na návštěvu. "Přeju Ádovi rychlé uzdravení. Když to porovnám, tak on to má o dost krutější. Ale zanadávat si spolu můžeme i tak," uvedl Morávek s úsměvem.

Dva týdny už naplno trénuje, žádné úlevy nemá. S kondičním trenérem už dohnal i fyzické manko. Na jaře ale zatím jen z tribuny sledoval počínání svých spoluhráčů, kteří se v bundeslize úspěšně perou o záchranu a dostali se na čtrnácté místo mimo sestupové pozice. Morávek netrpělivě čeká na nominaci k zápasu. Možná už o víkendu by mohl na lavičku při utkání na hřišti Bayernu Mnichov. "I když nevím, jestli je ideální začít po delší odmlce v lize proti Bayernu s tím, že budu nahánět Robbena," žertoval.

Reklama

Související témata: