Hlavní obsah

Šéf bundesligy vyzval k rezignaci předsedu FIFA Blattera

Berlín

Šéf německé fotbalové bundesligy Reinhard Rauball vyzval k rezignaci prezidenta FIFA Seppa Blattera kvůli zapojení v korupčním skandálu jeho předchůdce Joaa Havelange. Co nejrychlejší odchod šestasedmdesátiletého funkcionáře by prý nedůvěryhodné federaci umožnil "začít s čistým stolem".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Mezinárodní fotbalová federace ve středu zveřejnila zprávu švýcarských vyšetřovatelů, z níž vyplývá, že Havelange a někdejší šéf brazilského fotbalu Ricardo Teixeira v 90. letech inkasovali platby v souvislosti s prodejem televizních práv na mistrovství světa v celkové výši 22 miliónů švýcarských franků.

Blatter přiznal, že o platbách věděl, avšak na svou obranu uvedl, že v devadesátých letech minulého století bylo inkasování "odměn" ve Švýcarsku legální. V nejnovějším rozhovoru pak tvrdí, že se o platbách dozvěděl až po krachu marketingové společnosti ISL v roce 2001. "Až do kolapsu ISL jsem o úplatcích nic netušil," řekl švýcarskému deníku SonntagsBlick.

"Navíc to byla FIFA, kdo tehdy dal podnět k vyšetřování kauzy," upozornil na trestní oznámení FIFA z května 2001 kvůli podezření z podvodu, zpronevěry a zneužívání prostředků. "Je těžké dívat se na minulost dnešními měřítky. Pro mě jsou úplatky nepřípustné a nikdy nebudu hledat důvody proč tolerovat korupci," prohlásil Blatter.

Rauball však Blatterovu myšlenku, že na minulost nelze pohlížet dnešními měřítky, odmítá. Vyzval ke svolání mimořádného kongresu FIFA, kde by měl mimo jiné Havelange přijít o post čestného prezidenta FIFA.

Reklama