Hlavní obsah

Gebre Selassie: Přispat si v Brémách nemůžu, běháme už před snídaní

Zatím má za sebou pětadvacetiletý pravý obránce Theodor Gebre Selassie ve Werderu Brémy necelý týden, ale ve slavném německém klubu se cítí velmi dobře. Až na jednu drsnější drobnost... „Ranní vstávání... V sedm jsme na nohou a jdeme ještě před snídaní běhat. Přitom já si ráno tak rád přispím,“ říkal se smíchem do telefonu z rakouského Zillertalu, kde je s týmem na soustředění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Theodor Gebre Selassie běhá ještě před snídaní.

Článek

Jak vás v klubu přijali?

Skvěle. S hráči i členy realizačního týmu jsem si podal ruku, nebylo to strojené, ale upřímné. Hned jsem se cítil dobře.

Brali vás jako hvězdu?

Tak to ne! Berou mě jako fotbalistu, který by měl být mužstvu platný. Určitě mi pomohly výkony na mistrovství Evropy.

Řekl vám trenér Thomas Schaaf, co po vás bude chtít, jak s vámi počítá?

O tom jsme ještě nemluvili. Předpokládám, že když o mě Werder stál, tak se mnou počítá a dostanu šanci. Pochopitelně pak bude záležet na mně, jak s ní naložím. Přestup jsem si přál, do Werderu jsem se těšil, takže udělám maximum, abych si vybojoval místo v základní sestavě a byl mužstvu platný. Pochopitelně se chci udržet i v reprezentaci.

Už jste odehrál ze Werder nějaké zápasy?

Přišel jsem minulé úterý. Zatím jsme hráli jen dvě utkání s malými týmy z okolí v rámci tréninku, já bych to ani zápasy nenazýval. Ty přijdou až teď na soustředění v Rakousku.

Dýchla na vás atmosféra slavného klubu a staroslavného města Brém?

Werder je velký klub, to jsem věděl, proto jsem si ho vybral. Z Brém jsem zatím moc neviděl, v hotelu jsem spal dvě noci a letěli jsme do Rakouska, takže poznávání města mne teprve čeká.

Jste technický hráč, bude vám vyhovovat důrazný německý fotbal?

Věřím, že ano. Důrazný fotbal mi nikdy nevadil. Bundesliga se hraje naplno celých devadesát minut, což mi také vyhovuje.

Jak se domlouváte s trenérem a spoluhráči?

Anglicky, spoluhráči jsou velmi ochotní, pomáhají mi. Pokyny mi překládají oni, asistenti nebo i trenér, když jde o něco zásadního. Při nácviku kombinací nechodím mezi prvními, ale mám možnost se nejprve podívat, o co jde, což je dobré. Chytám německá slovíčka, protože po tréninkových dávkách toho mám dost a na nějaké učení ani pomyšlení. To přijde, až se vrátíme do Brém a dostaneme se do normálního rytmu. Trenér má zájem, abych dostával němčinu pořádně do ucha od začátku a nemluvil jen anglicky, takže u mě na pokoji se jako spolubydlící střídají spoluhráči, kteří na mě mluví německy.

Našel jste si už nějakého kamaráda?

Na to jsem tady velmi krátce, ale parta je dobrá.

Tedy žádný smutek...

První dva dny to bylo takové zvláštní. Nové prostředí, noví lidé, sám v hotelu... Vašek Pilař ve Wolfsburgu to má lehčí, protože tam jsou Petr Jiráček a Honza Polák. Ale už jsem v pohodě. Zvykám si rychle. Jen to brzké ranní vstávání mi dává zabrat (smích).

S jakými ambicemi půjde Werder do nové sezóny?

To je jasné, probojovat se do Evropy. Dva roky se do ní tento slavný klub nedostal a fanoušci už jsou netrpěliví, je jim líto, že jejich klub už dlouho nic velkého nevyhrál a nehraje ani poháry.

Všechno zatím probíhá v rychlém tempu. Nejspíš ještě nemáte v Brémách vybrané ani bydlení...

To mě čeká po návratu ze soustředění. Klub se stará. V Brémách to není jednoduché, ale pomoc mi slíbil i jeden spoluhráč, takže by to mohlo jít rychleji.

Jak dlouho budete v Brémách bez přítelkyně Leony?

Po soustředění v Rakousku si pojedu do Liberce vyřídit, co jsem nestihl, a zpátky vezmu i přítelkyni. Zatím budeme na hotelu, ale věřím, že ne dlouho.

Reklama

Související témata: