Hlavní obsah

Konec nejistoty. Jiráček má super smlouvu, v Hamburku bude bydlet u Jarolíma

Karel FeltPrávo

Skoro dva týdny nejistoty skončily. Záložník české reprezentace vyměnil zelený dres VfL Wolfsburg za bílý Hamburger SV. Smlouva zní na čtyři roky, nová etapa může začít už v sobotu v Brémách. „Je to nová výzva, věřím, že šanci dostanu,“ oddechl si šestadvacetiletý Petr Jiráček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Jiráček před prvním zápasem EURO 2012 s Ruskem.

Článek

Na jaře jste si pochvaloval přístup kouče Wolfsburgu Felixe Magatha. Teď vás v podstatě vyštval. Jste na něj hodně naštvaný?

Nejsem, opravdu ne. Tohle se prostě ve fotbale stává. On má svoji představu o fotbale i o hráčích, které chce v týmu. Se mnou měl jiný záměr. Spíš jsem byl z té situace překvapený, že k něčemu takovému došlo, a pak i zklamaný. Magath o mne usiloval v zimě a po půl roce mělo být všechno jinak... Ale on pro mne udělal za toho půl roku hodně. Přivedl mě do bundesligy, která je jednou z nejkvalitnějších světových lig. Dal mi šanci hrát, dobře mě připravil na EURO. Toho pozitivního je mnohem víc. Nakonec mi umožnil i bezproblémový odchod do Hamburku.

Byl jste hodně nervózní ze situace, kdy vám dal najevo, že s vámi už nepočítá?

V první chvíli ano, ale pak jsme s mým manažerem Daliborem Lacinou hledali řešení, co udělat. Problém nebyl v nedostatku nabídek, ale blížil se začátek bundesligy i dalších soutěží a já jsem nechtěl z Německa pryč. Navíc potřebuji hrát pravidelně i kvůli reprezentaci. Věřil jsem, že to dobře dopadne. Jsem k sobě hodně kritický, ale už jsem ukázal, že něco umím, že dávám všechno pro tým. Nejsem hvězda, pracuji pro mančaft. Hledali jsme optimální řešení, a to manažer našel, i když ho to stálo spoustu sil. Patří mu dík.

Betis Sevilla, kam vás chtěl vyměnit za Etxebarriu, se vám nelíbil?

Do Betisu jsem nechtěl, protože bych se musel aklimatizovat v novém prostředí a v době, kdy už by se hrála liga. Těžko bych se hned dostal do základní sestavy. Navíc ekonomická situace španělských klubů není tak dobrá jako v Německu.

Zájem měl údajně i Zenit Petrohrad, hrál byste zase evropské poháry. To vás nelákalo?

My jsme se s manažerem dohodli, že ve druhé půlce srpna už není čas na aklimatizaci. V Německu jsem se zabydlel, nechtěl jsem měnit zemi a soutěž, kterou už znám. To by mi nepomohlo. Odmítli jsme tedy i Petrohrad a nebyl rozhodně jediný, kdo měl zájem.

Vy na Německu vyloženě lpíte?

Teď ano. Kdyby tahle situace nastala začátkem července a byla dobrá nabídka odjinud než z Německa, určitě bych ji zvažoval. Teď jsem nechtěl riskovat, že ztratím část sezóny.

Což kdyby angažmá v Hamburku nevyšlo?

Byl jsem připravený bojovat o sestavu ve Wolfsburgu. Tam není nic mimořádného, že dnes svým způsobem odepsaný hráč nastoupí zítra v základu. Ale musí se o šanci rvát, trenér musí cítit, že to nevzdal a chce. Magath je tvrdolín, a to já taky, v tom jsme si blízcí. On mě jako hráče respektoval.

Dal vám trenér Thorsten Fink v Hamburku nějaké avízo, že s vámi počítá hned do základu a třeba už v sobotu proti Brémám?

S trenérem budeme detailně mluvit ve středu. Ale základní sestavu vám nezaručí žádný kouč. Fink mě chtěl, ví, jaký jsem, co umím. Hamburk hraje v podobném rozestavení jako Plzeň, to by mi mělo vyhovovat. Do Hamburku přichází i kapitán Dynama Záhřeb Milan Badelj. Měli bychom ve středové řadě hrát vedle sebe. Uvidíme, jak to bude, ale už se moc těším. V každém případě mám větší šanci hrát tady než ve Wolfsburgu.

Hamburk touží i po nizozemském záložníkovi Rafaelu Van der Vaartovi z Tottenhamu. To by byl další tvrdý konkurent...

Já myslím, že by to nebyl konkurent na moje místo. On je jiný typ záložníka. Naopak si myslím, že bychom si vyhověli a já bych si s takovým borcem rád zahrál.

Finančně jste si nepohoršil?

Kdepak, čtyřletá smlouva je perfektní, i po této stránce pan Lacina odvedl skvělou práci.

Pomůže vám parťák z reprezentace Jaroslav Drobný?

Samozřejmě, už mi pomohl třeba s hledáním bytu. Vždycky je dobré, když máte v klubu krajana, který zná prostředí a tak říkajíc vám otevře dveře. Pro mne to nebude nic těžkého, protože bundesligu jsem hrál půl roku, i proti Hamburku, vím, co mne čeká.

Zmínil jste bydlení, už máte nějaké vybrané?

Zázemí si ponecháme s přítelkyní Lindou v novém domě u Wolfsburgu. Nedávno jsem ho koupil, do Hamburku to je asi dvě stě kilometrů po dálnici. Pochopitelně nebudu dojíždět. Nejprve tady budu v hotelu, ale už mám v podstatě domluvený pronájem bytu kousek od Jardy Drobného i stadiónu. Patří Davidu Jarolímovi. Byt se mi líbí, s Davidem jsme si v podstatě plácli.

Reklama

Související témata: