Hlavní obsah

Když gólman Neuer útočil, fanoušci šíleli radostí

Karel Felt (Mnichov)

Ani husté sněžení neodradilo v neděli v podvečer fanoušky od fotbalu v mnichovské Allianz Areně. Bayern hostil Leverkusen a mohl přidat devátou podzimní výhru v řadě. Nepřidal, ale ani to náladu 71 000 divákům nezkazilo. Naopak ti, co přijeli z druhého konce Německa, byli nadšení. Fotbal je v Německu společenská záležitost, při které se fanoušci baví, rozčilují, radují, ale především si ho užívají.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Philipp Lahm (vlevo) a brankář Manuel Neuer z Bayernu čelí ataku Tulia De Melo z Lille.

Článek

Fotbalová neděle začíná už obědem v restauraci. Do dresů jsou oděné celé rodiny. Na stadión se jezdí minimálně hodinu předem. Atmosféru Allianz Areny, která září do daleka buď bíle, modře nebo červeně, je třeba si užít. A patří k tomu i tradiční klobása se zelím nebo hořčicí a pivo. Tlačenice u stánků tu neznají, je jich kolem ochozů dost, stejně jako fan-shopů. Bez fronty se dostane na každého. A v ochozech se prodávají i cigarety a smí se tam kouřit...

Vyprodaná Allianz Arena, což je na všechny zápasy Bayernu, je perfektně uzavřená, takže sníh dopadá jen na trávník a první dvě tři řady a je tam teplo. Nikdo nemrzne. Když hlasatel čte jména hráčů Bayernu, řekne číslo a křestní jméno, hlediště zahřmí příjmení. Na konci představování hlasatel divákům řekne: „Děkuji!", a ti sborově odpověděli: „Prosím!"

Klubovou hymnu zpívá jenom kotel. Ostatní diváky zápas ale brzy také pohltí. I když sudí Meyer je na domácí přísnější a rozdává karty za fauly, diskuse i simulování, nikdo mu nenadává. Fanoušci zklamaně vydechnou, když kapitán Bayernu Lahm udělá chybu a Kiessling pošle soupeře do vedení. Desítky tisíc hlav se schovávají v dlaních při šancích a střelách, které buď vychytá leverkusenský gólman Leno, nebo těsně míjejí branku, dvakrát pak zazvoní o tyč a břevno... Arena vybuchne, když vyrovná Mandžukič a znovu jen vydechne, když Sam hlavičkuje do Boatenga a od něj skončí míč podruhé za zády Manuela Neuera, nové gólmanské modly Bayernu.

Miláček fanoušků Neuer, rok bojoval o jejich přízeň, protože přišel z nenáviděného Schalke. V závěru zápasu jim připraví představení, jaké se nevidí. Nejprve v souboji na půlce sebere míč Kiesslingovi, při závěrečném tlaku rozehrává bleskovou akci přes Robbena, vzápětí doběhne k vápnu soupeře, a když hosté získají míč, vrátí se na půlku, kde si zpracuje výkop gólmana soupeře a založí další protiútok. Diváci vstávají a tleskají vstoje.

To nejlepší ale teprve přijde. Neuer vyhraje souboj se Samem, vzápětí obejde dva protihráče a po jeho akci Pizzaro trefuje břevno... „Škoda, že to nevyšlo. Chtěl jsem pomoct, protože jsme si nezasloužili prohrát. Dostali jsme dvě smolné branky a neproměnili spoustu šancí. A že se ty moje výpady divákům líbily, to přeci patří k mojí práci," říkal po utkání miláček Allianz Areny.

Reklama

Související témata: