Hlavní obsah

Morávek bez zubů válí, o záchraně nepochybuje: Už nejsme mrtví, celý tým je hladový

Augsburg
Aktualizováno

Nechal si vytrhnout zuby moudrosti a táhne Augsburg k vysněné záchraně. Český fotbalový záložník Jan Morávek zařídil v sobotu gólem bod na hřišti Wolfsburgu a po jeho trefě klub zaměstnávající třiadvacetiletého borce na jaře ještě neprohrál. „Úspěšná šňůra nám dodala sebevědomí,“ říká člen širšího reprezentačního kádru.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Morávek.

Článek

Bez deseti dnů jste po dvou letech v bundeslize znovu skóroval a Augsburg tak na jaře i ve třetím zápase bodoval.

Ale šlo o hořkosladký zisk, s ohledem na vývoj zápasu a utkání ostatních týmů bojujících o záchranu. Po přestávce jsme soupeře přehrávali, měli i nějaké šance na obrat. I já jsem mohl přidat druhou trefu. Na druhou stranu je třeba vidět, jak velké individuality Wolfsburg v kádru má.

Podle ohlasů německého tisku se vám tři jarní utkání poměrně vydařila. Cítíte, že po zranění ze závěru podzimu jste během zimy chytil formu?

Jsem hodně ve hře, předvedl jsem pokaždé několik pozitivních momentů. Zápas od zápasu se mi hraje lépe, ale určitě mohu být ještě lepší. Pokud budu nastupovat pravidelně, forma jistě půjde nahoru.

Předešlý gólový zářez je z 12. února 2011, když jste se trefil ještě v dresu Kaiserslauternu do sítě Dortmundu. Nepřipomínali vám spoluhráči, jak dlouho jste na trefu čekal?

Sám jsem věděl, že šlo o dlouhou dobu. Ale také si uvědomuji, že mě různá zranění dlouho nepustila do hry. A když už jsem nastoupil, nebyl jsem zcela fit. V zimě jsem si nechal vytrhnout zuby moudrosti a cítím se super. Už mohu při tréninku i zápase vystřelit, aniž bych se bál, že mi praskne ve svalu.

Vážně vám vytržení osmiček tolik pomohlo?

Po roce a půl se snad zjistilo, že moje věčné zdravotní problémy pocházely právě od zubů. Konzultoval jsem razantní řešení s několika lékaři i jinými fotbalisty, kteří podstoupili stejný zákrok. A skutečně mám teď zase radost z fotbalu. Strašně mě motivují minulé měsíce, kdy mě pronásledovala zranění. Chci vedení splatit jeho důvěru.

Z postavení Augsburgu ve srovnání s vlastními výkony mnoho radosti mít nemůžete. Přestože jste na jaře ještě neprohráli, pořád je váš tým na sestupové pozici.

Potřebovali bychom zvládnout dva nebo tři zápasy za tři body, abychom smazali ztrátu na týmy před námi. Podle jmen nemáme tak silný tým jako třeba Hoffenheim, který si v zimě koupil pět hráčů za deset miliónů eur. Ale už když jsem v minulé sezóně přišel, byl jsem překvapen herními schopnostmi Augsburgu. Senzačně jsme se zachránili. A teď mám dojem, že po bídném podzimu je v šatně skvělá atmosféra.

Během první poloviny soutěže jste získali jen devět bodů. Nyní během tří kol pět. V čem nastal takový zlom?

Na podzim byla kabina mrtvá. Mnohdy jsme šli do zápasu se sklopenou hlavou. Ale už to neplatí. Jsme hladoví. Ze všech cítím zaujetí loňského jara. Do každého zápasu jdeme sebevědomě. Utkání odmakáme od první minuty a ještě přidáváme fotbalovost. Uzdravil se Korejec Koo, ze Sunderlandu přišel jeho krajan Ji. S nimi jsme mnohem silnější. Mužstvo po třech kolech bez prohry naplňuje psychická síla. Pokud mám vše dobře zmapované, nikdo v historii německé nejvyšší soutěže se nezachránil s pouhými devíti body po podzimu. Nepochybuji, že pro Augsburg je to reálné.

Reklama

Související témata: