Hlavní obsah

Příští zastávka Schalke, spekuluje se v Německu o dalším angažmá kouče Bayernu Heynckese

Mnichov/Praha

Bundesligu s Bayernem vyhraje, o tom není pochyb. Patnáctibodový náskok, který bavorský klub momentálně má na druhý Dortmund, se nedá ztratit. Ale i kdyby Jupp Heynckes vyhrál s Bayernem i Ligu mistrů, v létě na lavičce bavorského velkoklubu skončí, neboť vedení už podepsalo kontrakt s extrenérem Barcelony Pepem Guardiolou. Sedmašedesátiletý Heynckes však do důchodu odejít nemíní, takže v Německu se vehementně spekuluje, že jeho příští štací by se mohlo stát Schalke.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér Bayernu Mnichov Jupp Heynckes

Článek

Loni dovedl Bayern až do finále Ligu mistrů, ovšem v domácím mnichovském chrámu v konfrontaci s Chelsea na nejcennější evropský klubový grál nedosáhl, letos má Jupp Heynckes s Bayernem ambice pochopitelně ještě vyšší. Zvláště poté, co jeho tým zvládl doslova virtuózně první osmifinálový zápas s Arsenalem.

Bayern se chce do Londýna vrátit

Však se také mnichovská klubová generalita na slavnostním banketu pořádaném při příležitosti úterního zápasu nechala slyšet, že by se chtěla do Londýna v květnu zase vrátit. A dokonce připomněla, že poslední německý úspěch na trávníku slavného Wembley je už sedmnáct let starý, neboť tam naposledy vyhrála v šestadevadesátém německá reprezentace finále mistrovství Evropy.

Nejstarší top trenéři
Giovanni Trapattoni73 letreprezentace Irska
Alex Ferguson71 letManchester United
Jupp Heynckes67 letBayern Mnichov
Guus Hiddink66 letMachačkala
Berti Vogts66 letreprezentace Azerbájdžánu
Fabio Capello66 letreprezentace Ruska
Roy Hodgson65 letreprezentace Anglie
Ottmar Hitzfeld64 letreprezentace Švýcarska
Luiz Felipe Scolari64 letreprezentace Brazílie
Arsène Wenger63 letArsenal Londýn

Heynckesovi by však nebylo nic platné, kdyby zmiňovaný úspěch zopakoval s Bayernem ve finále Champions League, protože v létě ho v Mnichově střídá Pep Guardiola. Nebylo by to ostatně poprvé, co by Heynckes po podobném triumfu skončí. V sezóně 1997/98 vyhrál s Realem Madrid Ligu mistrů, ale ani to mu nepomohlo. Po sérii nezdarů ve španělské lize a narůstající ztrátě na Barcelonu San Bernabeu předčasně opustil.

Z Gelsenkirchenu nyní unikly informace, že vedení Schalke by Juppa Heynckese od léta rádo angažovalo. V prosinci se rozloučilo s nizozemským trenérem Huubem Stevensem a záskok Jense Kellera je považován pouze za dočasný. Heynckes zájem Schalke a kontakty s ním nepopřel.

Heynckes: Všude jsem byl šéfem já

Není bez zajímavosti, že v Schalke už jednou působil. Před deseti lety skončil s mužstvem sedmý, aby ho po nevydařeném startu do další sezóny vystřídal Ralf Ragnick. Na posledních štacích v Leverkusenu a zvláště nyní v Bayernu ovšem sedmašedesátiletý Heynckes prokázal, že se navzdory věku proměnil ve skutečně moderního trenéra, který všude vládně pevnou rukou.

Však také na nekončící dotazy, jak se vyrovnává s příchodem Guardioly, reagoval Heynckes resolutně. „Všude, kde jsem trénoval, jsem byl šéfem já a jsem jím i teď v Bayernu. Já jsem tady pořád hlavním bossem."

Pro Heynckesovo angažmá v Schalke mluví samozřejmě jeho trenérské úspěchy, ale i třeba to, že ze svého domova v Schwalmtalu poblíž Gladbachu to má na stadión Schalke jen 97 kilometrů, tedy necelou hodinu jízdy autem. A věk? Ten už teprve překážkou není, neboť trenérský doyen je na tom po fyzické stránce náramně dobře.  A že by chtěl Bayernu i Guradiolovi ukázat, co všechno ještě svede, o tom také není pochyb.

Reklama

Související témata: