Hlavní obsah

Turci jsou z postupu v sedmém nebi, zato Schalke zažívá neskutečnou kocovinu

Fotbalový Gelsenkirchen zažívá kocovinu. Čtyři dny poté, co Schalke porazilo v bundeslize Dortmund a v tabulce se prodralo na čtvrtou příčku, totiž přišlo kruté vystřízlivění. A na scéně Ligy mistrů k tomu. Přes slibnou remízu v prvním osmifinálovém duelu u Bosporu (1:1) totiž německý klub v nejprestižnější evropské soutěži končí, neboť domácí odvetu s Galatasarayem Istanbul nezvládl a po prohře 2:3 vypadl. „Hodně trpké zklamání,“ přiznával kapitán Schalke Benedikt Höwedes poté, co se v nastaveném čase osud jeho týmu naplnil.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Hamit Altintop (vlevo), Wesley Sneijder (uprostřed) a Burak Yilmaz z Galatasaraye se radují z branky v utkání proti Schalke.

Článek

Zatímco hráči i generalita Schalke byla z vyřazení zničená, neboť si nedovedla vysvětlit, co se s mužstvem dělo, Turci si připadají jako v sedmém nebi.

Trenér by své hráče nejraději zulíbal

„Líbám všechny své hráče na čelo. Je to důležité vítězství pro klub, turecký fotbal i celou naši zemi, protože jsme mezi posledními osmi v Evropě," rozplýval se do kamer NTVSpor trenér Galatasaraye Fatih Terim, podle něhož rozhodovala o postupujícím obrovská vůle a touha jeho svěřenců dostat se do čtvrtfinále.

„Doufám, že se na mě fanoušci Schalke nebudou zlobit. Možná neuvěří, ale patřím stále jejich klubu, i když teď hraju za jiné mužstvo a pro jiné diváky. A samozřejmě tak, jako jsem hrál vždy a všude - tedy s plným nasazením a celým srdcem," omlouval se střelec prvního gólu Galatasaraye Hamit Altintop domácím příznivcům.

Konfrontace se Schalke pro něho měla zvláštní příchuť: v Gelsenkirchenu se narodil a  právě v klubu z tohoto města vstoupil do světa velkého fotbalu. Tři bundesligové sezóny v jeho barvách odehrál, než se přes štace v Bayernu Mnichov a Realu Madrid objevil v Galatasarayi.  V odvetě režíroval vyřazení Schalke, neboť jeho vyrovnávací gól na 1:1 průběh konfrontace výrazně ovlivnil.

Němci hledali vysvětlení marně

„Paradox, že jsme šli do vedení v první půli, kterou jsme sehráli vyloženě špatně. Vůbec nejhůř ze všech čtyř osmifinálových poločasů s Turky. Snad kdybychom vedení udrželi, snad kdyby Altintop nevyrovnal, mohlo vše dopadnout jinak. Po přestávce už jsme hráli lépe, jenže jsme nedávali góly," rozebíral odvetu a vyřazení sportovní ředitel Schalke Horst Heldt.

Zničený byl přitom stejně, jako kouč Jens Keller. „Pro první půli, kdy nám scházela agresivita, důraz i potřebná koncentrace, nemám prostě vysvětlení," potvrzoval i trenér, že svůj tým nepoznával.

„Zřejmě v nás byl přílišný respekt k soutěži, jakou Liga mistrů je," nabídl svou verzi mladík Julian Draxler.  „První půli jsme prostě prospali."

„Za druhý poločas už ale musím mužstvo pochválit. Zkoušeli jsme všechno, ale měli jsme prostě smůlu. A ta v nastaveném čase vygradovala," snažil se trenér Keller zapudit kocovinu, která na Schalke po vyřazení z Ligy mistrů dolehla.

Reklama