Hlavní obsah

Rosický mohl být jeden z nejlepších hráčů planety, prohlásila hvězda bundesligy

Dortmund

Jeho jméno je v Německu stále pořádně zvučné. Během svého působení v Borussi Dortmund platil Tomáš Rosický za jednu z nejblyštivějších hvězd bundesligy. Vzhlíželi k němu nejenom fanoušci dortmundského celku a obdivovali ho začínající fotbalisté. Jedním z nich byl také současný záložník Borussie a německý reprezentant Marco Reus, pro něhož byl Rosický dokonalý idol.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Fotbalista Borussie Dortmund Marco Reus

Článek

Rosický přišel do Dortmundu ze Sparty v roce 2001 a hned přispěl k titulu. Během svého působení v Borussii patřil k nejlepším hráčům v německé nejvyšší soutěži a vydobyl si přezdívku Malý Mozart, protože jeho výkony připomínaly koncertní vystoupení. O jeho služby se zajímaly špičkové evropské kluby - Real Madrid, Atlético Madrid, Tottenham a Chelsea. Rosický se však rozhodl odejít do Arsenalu.

„Mým idolem byl vždy Tomáš Rosický," vyznal se pro The Guardian třiadvacetiletý Reus. „Byl prostě fenomenální. Měl úžasný přehled, vždycky věděl, kde jsou jeho spoluhráči," vypočítával německý reprezentant. „A také byl rychlý, měl skvělou techniku a herně byl vyzrálý už v Dortmundu, přestože v něm hrál ještě hodně mladý," připomněl středopolař.

„Kopíroval jsem všechno, co dělal," přiznal Reus.

Po přestupu do Premier League ale Rosického kariéru kazila častá zranění, největší potíže měl pražský rodák s podkolenní šlachou. „Měl obrovskou smůlu. V Arsenalu ho potkalo několik nepříjemných zranění. Bohužel, protože on mohl být jedním z nejlepších hráčů planety," prohlásil dokonce Reus.

Reklama

Související témata: