Hlavní obsah

Miliónový poker o Lewandowského. Borussia chce svůj klenot udržet, odolá střelec vábení?

Dortmund/Praha

Cena Roberta Lewandowskeho vyletěla po čtyřech semifinálových trefách do sítě madridského Realu na evropské přestupové burze pořádně vysoko. Manchester United, Manchester City, Chelsea či Bayern Mnichov, kluby, jež se už po řadu týdnů netají zájmem zlanařit polského kanonýra do svých barev, by musely vyrukovat s hodně lukrativní nabídkou, aby vedení Dortmundu bylo vůbec ochotno o přestupu jednat. „Nepřichází v úvahu. Než bych ho prodal, raději o něho přijdu zadarmo,“ popřel generální manažer Borussie Hans-Joachim Watzke, že by vedení klubu odchod Lewandowského připustilo. Jenže všechno může být brzy jinak...

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Famózní Robert Lewandowski, který svými trefami popravil slavný Real Madrid, na prodej není..

Článek

Jako by nestačilo, že před semifinálovou konfrontací prodali do konkurenčního Bayernu Mnichov supertalentovaného Götzeho. Vedení Dortmundu sice zkasírovalo 37 miliónů eur, což je v přepočtu přibližně 960 miliónů korun, ale své fanoušky tím doslova rozběsnilo.

Paniku rozpoutal Heynckesův manažer 

Teď se Německem začaly šířit zprávy, že stejný obchod se chystá i s Lewandowskim.  Nic nového by na nich nebylo, neboť bavorský velkoklub projevuje o čtyřiadvacetiletého polského snajpra zájem již delší dobu, jenže teď přidalo informacím na věrohodnosti vyjádření Enrique Reyese, jenž je manažerem trenéra Bayernu Heynckese.

„Klub měl dost peněz na Götzeho a má je i na Lewandowskeho," vypustil strohou větu do německých médií a dokonce tajemně naznačil, že transfer už je dohodnutý a stvrzený. Údajně se mělo jednat o částku 25 miliónů eur, Lewandowského cenu na fotbalovém trhu přitom vyčíslil server tranfermarkt.de na 28 miliónů eur.

„Nic takového. Na rozdíl od Götzeho nemá Lewandowski ve smlouvě žádnou klauzuli o uvolnění v případě, že zájemce splní naše požadavky," pacifikoval po semifinálové výhře nad Realem manažer Borussie Watzke paniku, která okamžitě vznikla.

Nebylo se co divit, protože pro Dormund by odchod čtyřiadvacetiletého polského reprezentanta představoval další ránu a doslova smrtelné pouštění žilou. Zvláště teď, kdy jako vůbec první hráč v historii dokázal vstřelit v semifinále Ligy mistrů čtyři góly. A přitom z nich nedělal žádnou vědu...

"V koncovce jsem byl tentokrát téměř stoprocetně úspěšně, ale už jsem sehrál i lepší zápasy. Hlavně proto, že jsem byl svou hrou platnější mužstvu," šokoval upřímností Lewandowski.

Zůstane, i kdyby šel za rok zadarmo

„Robert má smlouvu platnou až do léta 2014. Než bychom ho prodali, raději o něho přijdeme po vypršení smlouvy zadarmo," prohlásil manažer Watzke, že polský stroj na góly na Vestfálském stadionu udrží.

„Žádná přestupová částka naše rozhodnutí nezlomí, protože chceme, aby Lewandowski hrál a dával v Dormundu góly i v příští sezóně."

Dortmundský manažer po výhře nad Realem a nabízející se šanci na londýnské finále Ligy mistrů potvrdil, že bude s Lewandowskim o jeho další budoucnosti jednat. A jsou připraveni jeho stávající plat odpovídajícím způsobem vylepšit.

„Musím si ale samozřejmě o všem promluvit v první řadě s Robertem. Je jedním z našich nejdůležitějších hráčů a skvělý chlap navrch. Máme spolu dobré vztahy a já si teď přeju, aby zůstal. A netajím, že v životě se mně už spousta přání splnila," naznačil Hans-Joachim Watzke, že bude při jednání s polským kanonýrem, který v semifinále Ligy mistrů zastínil čtyřmi góly Ronalda i třeba Messiho, apeloval i na osobní vztahy.

Další nejistotu ovšem vnesl do hry ve čtvrtek vpodvečer Lewandowského agent Maik Barthel, podle jehož informací polský kanonýr zřejmě přece jen v létě Dortmund opustí. "Máme na stole velmi zajímavou nabídku, která splňuje kritéria stanovená Borussií a rovněž odpovídá hráčovým požadavkům. V Dortmundu nás ujistili, že za takových podmínek, může Robert po skončení sezóny odejít. Veškeré požadavky Borussie budou splněny. My jsme se dohodli, teď jsou na řadě oba kluby," citoval Barthela ve své internetové verzi deník Bild.

Trenér mužstva Jürgen Klopp prý jen rezignovaně pokrčil rameny: "Nemám pocit, že by chtěl Robert odejít, a my rozhodně nejsme ti, kteří by ho posílali pryč. Musíme ale počkat a uvidíme, co se stane."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články