Hlavní obsah

Přepsat historii nestačí, ještě musíme Ligu mistrů vyhrát, nakazoval Robben a trenér Bayernu s ním

Jednu jistotu má Liga mistrů už před londýnským finále - trofej pro vítěze nejprestižnější a nejlukrativnější evropské fotbalové soutěže se bez ohledu na výsledek, jenž se zrodí 25. května ve Wembley, bude stěhovat do Německa. „Je to vynikající úspěch pro náš fotbal a celou naši zemi. Po dlouhých dvanácti letech čekání bude také německý tým vítězem Champions League,“ nezapomněl připomenout kouč mnichovského Bayernu Jupp Heynckes poté, co jeho svěřenci porazili Barcelonu i v odvetě a po Borussii Dortmund zamířili do finále, které bude vůbec poprvé v historii Ligy mistrů čistě německou záležitostí.

Foto: Albert Gea, Reuters

Radost fotbalistů Bayernu po postupu do finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Jasně že Javier Mascherano, Carles Puyol a Sergio Busquets Kataláncům v odvetě citelně chyběli. Pochopitelně že absence fenomenálního Lionela Messiho byla znát ještě víc.

„S Messim je Barcelona na hřišti úplně jiným týmem, protože hráče jeho kalibru prostě nelze nahradit. A při absenci zmiňované trojice vzniká stejná potíž. Všechny tyto problémy zaviněné zraněními i vynucenou absencí se proto na Kataláncích samozřejmě projevily," přiznával sedmašedesátiletý kouč Bayernu Jupp Heynckes, že jeho týmu v konfrontaci se španělským mistrem mnohé nahrálo.

I trenér Heynckes byl ohromen

Přesto překvapilo, jak snadno a hlavně s jakou suverenitou se s Barcelonou vypořádali, aby ji nakonec vyprovodili ze scény Ligy mistrů se dvěma prohrami a celkovým skóre 7:0.

„Národní" finále Ligy mistrů
1999/2000Real Madrid - Valencia 3:0Paříž
2002/2003AC Milán - Juventus Turín 0:0, na penalty 3:2Manchester
2007/2008Manchester United - Chelsea 1:1, na penalty 6:5Moskva
2012/2013Bayern Mnichov - Borussia Dortmud ?:?Londýn

„Po nyonském semifinálovém losu, který nám přiřkl Barcelonu, bych podobné prognóze nevěřil," uznával Heynkes, že i jeho průběh semifinálové konfrontace zaskočil. Třígólová výhra na Nou Campu snad ještě víc.

„Byli jsme ale na Barcelonu skvěle takticky připraveni a hráči stoprocentně naplnili veškeré úkoly, které dostali. Až jsem byl ohromen intenzitou, kterou do zápasu dávali po celých devadesát minut, a koncentrací, s níž bojovali. A naší chytrostí také," kvitoval vystoupení svých svěřenců.

Dočká se Bayern na třetí pokus?

„Tohle si zaslouží zápis do historie, protože je něco úžasného, co jsme provedli soupeři, který posledních pět let vévodil celé fotbalové Evropě. A protivníkovi navzdory absenci několika hráčů pořád velice kvalitnímu," velebil Arjen Robben výkon svého celku. „Pracovali jsme velice tvrdě dopředu i dozadu, hráli organizovaně, počínali si jako tým, což je v soutěži této úrovně nesmírně důležité."

Potřetí během čtyř posledních let se Bayern probojoval do finále a je pochopitelné, že po nezdarech v letech 2010 a 2012 chce konečně uspět.

„Pokud bychom ani tentokrát nevyhráli, bude všechno ztraceno a zapomenuto. Celá skvělá sezóna, kterou máme za sebou," uvědomoval si Robben a jeho spoluhráči s ním, že jen zisk ušatého poháru dá patřičný lesk jejich tažení pohárovou Evropou a triumfálním výhrám nad Barcelonou.

„Bude to velké finále, protože Dortmund v průběhu posledních dvou tří sezón dokázal, že má velice dobrý tým. V Londýně rozhodnou drobné detaily," soudí nizozemský legionář ve službách Bayernu Robben, který nádherným gólem na Nou Campu načal popravu Barcelony.

Má možnost překonat i Hitzfelda

„Celou letošní sezónu jsme hráli vynikající fotbal, který mnohdy předčil i mé očekávání. Máme vynikající hráčských kádr, v němž panuje skvělá atmosféra, což všechno nám umožňuje, abychom hráli a vyhráli všechny tři soutěže - bundesligu, Německý pohár i Ligu mistrů," je přesvědčen i Heynckes, že své trenérské angažmá v bavorském velkoklubu završí ziskem všech tří trofejí, které mohl získat.

Titul už má, do finále Německého poháru, v němž se utká 1. června na Olympijském stadiónu v Berlíně se Stuttgartem, se probojoval, finále Champions League proti Dortmundu jeho svěřence 25. května v Londýně čeká. A Heynckes samozřejmě moc a moc touží po tom, aby vysněnou trofej do Mnichova přivezl.

Vždyť poslední triumf Bayernu, pod nímž je podepsán jako trenér Ottmar Hitzfeld, je už dvanáct let starý. Na milánském San Siru tehdy mnichovský tým hrál s Valencií i po prodloužení 1:1, v penaltovém rozstřelu ji však 5:4 porazil.

Heynckes má ovšem šanci "Generála" Hitzfelda ziskem tří trofejí překonat, neboť jeho slavný předchůdce vyhrál ve vzpomínané sezóně s Bayernem "jen" bundesligu a Ligu mistrů.

Kdo vyhraje německé finále letošního ročníku fotbalové Ligy mistrů?
Borussia Dortmund
36,3 %
Bayern Mnichov
63,7 %
Celkem hlasovalo 31027 čtenářů.

Reklama

Související témata: