Hlavní obsah

Záchranu jsme pořádně zapili, přiznal augsburgský Morávek

Augsburg/Praha

Byly to nervy. Do posledního kola bojoval Augsburg o záchranu v bundeslize. Po sobotním vítězství nad stejně ohroženým Fürthem 3:1, si hráči i třicet tisíc fanoušků na stadiónu molo vydechnout. Stal se malý fotbalový zázrak. „Jsme jediný tým v historii bundesligy, který měl po podzimu devět bodů a dokázal se zachránit. Náš jarní finiš byl neskutečný,“ přiznal třiadvacetiletý záložník augsburgského klubu Jan Morávek.

Foto: Stefan Puchner, ČTK

Záložník Augsburgu Jan Morávek

Článek

Augsburgu i Fürthu šlo o všechno. Poražený by sestoupil do druhé ligy. „Začátek zápasu byl nervózní. My jsme hráli trochu hurá stylem, hnali jsme se dopředu, abychom co nejdřív rozhodli. Fürth se bránil a hrozil z brejků. Už ve čtvrté minutě skončil jeden penaltou. A právě to byl klíčový okamžik duelu, protože náš brankář Manninger pokutový kop Pribovi chytil. To nás nakoplo. Po půlhodině dal Werner gól ze standardky. Vedení nás uklidnilo. Zápas jsme v podstatě kontrolovali a přidali další dva góly,“ říkal spokojeně Jan Morávek.

Mölders bude pít týden

Na trávníku vydržel do 61. minuty, pak ho kouč Weinzierl stáhnul. Posiloval defenzívu. „To už bylo v pohodě, protože jsme měli informace, jak hraje Düsseldorf v Hannoveru. Čtvrt hodiny před koncem prohrával 0:3, my jsme vedli 3:1, takže jsem si říkal, že teď už to dopadne dobře a užíval jsem si to,“ popsal Morávek závěr duelu.

„Oslavy začaly už na hřišti. Spadlo to z nás i fanoušků, kterých přišlo přes třicet tisíc. Vypukla ohromná euforie. Byli báječní a nadšení. Obcházeli jsme stadión, plácali si s nimi, stali jsme se jejich hrdiny. Ausburg není tak velký, takže lidé nás znají. Fotbal tu pomalu zatlačil na druhé místo dříve populárnější hokej. Bylo to skvělé, protože jsme dokázali fotbalový zázrak. Ještě nikdy se v bundeslize nezachránil tým, který měl po podzimu jen devět bodů,“ dodal český záložník.

„Samozřejmě jsme to s klukama oslavovali dlouho do noci, tedy spíš do rána. Náš útočník Sascha Mölders prohlásil, že jestli se zachráníme, bude pít týden v kuse. To bych nezvládl. Ještě v neděli dopoledne jsme se sešli v kabině a popřáli jsme si hezkou dovolenou, na kterou se moc těším,“ netajil touhu po odpočinku.

Na odchod nemyslí

Morávek se po přestupu ze Schalke stal jednou z augsburgských opor. Sezónu hodnotí pozitivně, i když... „Vzhledem k jejímu konci ji beru jako úspěšnou. Když jsem byl zdravý, pravidelně jsem hrál a s mými výkony byl trenér spokojený. Trochu mě brzdily zdravotní peripetie. To je jediné, co bych si do té nové nepřál. Chtěl bych konečně odehrát celou sezónu bez zranění,“ vyslovil své přání.

O jeho kvalitách se ví po celém Německu, ale on z malebného bavorského města nechce. „O žádném přestupu neuvažuji. V Augsburgu jsem maximálně spokojený. Na jaře jsme ukázali velkou sílu, semkli jsme se, lidé nás tu mají rádi. Když se vyvarujeme špatného začátku, jako byl v této sezóně, ta příští by mohla být úspěšnější. Nemám důvod odcházet,“ zdůraznil Jan Morávek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články