Hlavní obsah

Německé finále dodalo našemu třetímu místu ještě větší lesk, připomíná Kadlec úspěch svého Leverkusenu v bundeslize

Praha

Pochopitelně, že byl v sobotní noci doslova přikovaný k televizní obrazovce. Aby ne, když v londýnském Wembley bojovaly ve finále Champions League dva celky, které skončily v bundeslize před jeho Leverkusenem. „Ryze německé finále Ligy mistrů postavilo i naše třetí místo do zcela jiného světla, neboť jsme skončili hned za Bayernem a Dortmundem," připomíná český legionář ve službách Leverkusenu Michal Kadlec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Reprezentant Michal Kadlec byl s uplynulou bundesligovou sezónou spokojen napůl.

Článek

Ryze německé finále, ale třeba i způsob, jakým si v semifinále poradil Bayern s Barcelonou a Dortmund s Realem - to všechno svědčí o tom, že německý fotbal prožívá permanentní vzestup. Myslíte, že bundesliga může být na základě zmiňovaných výsledků už nyní považována za nejlepší soutěž v Evropě?

Hlavně je to důkaz, že německý fotbal jde správným směrem a bundesliga je skutečně na nejlepší cestě, aby se stala nejlepší evropskou fotbalovou soutěží. A nejde jen o zmiňované výsledky, ale o její celkovou ekonomickou situaci, zájem diváků, medializaci, která ji provází a jež teď určitě ještě vzroste.

Pravdou je, že po nezdaru na evropském šampionátu v roce 2004 přehodil německý fotbal výhybku a hluboká sebereflexe mu pomohla.

Začalo se pracovat koncepčně a sázet na výchovu vlastních hráčů, což se nyní projevuje. Německé kluby snad s výjimkou Bayernu či Dortmundu už nepotřebují nakupovat drahé zahraniční posily, neboť mají dostatek svých výborných mladých hráčů. Takový Freiburg nebo Mohuč jsou toho názorným dokladem.

I proto bude německá reprezentace na nadcházejícím evropském šampionátu jedenadvacítek v Izraeli favoritem všech favoritů...

To určitě, protože ji tvoří mladí fotbalisté, kteří v bundeslize nepaběrkují starty po minutách, ale hrají pravidelně a patří do základních sestav svých týmů. A to v ní ještě nejsou takové stálice, jako třeba Götze... Kdyby Němci poslali do Izraele opravdu nejsilnější tým, nikdo by ho nemohl porazit.

Fotbalový vzestup je ovšem umožněn ekonomickou stabilitou. I v tom se Německo výrazně liší od jiných zemí...

To je pochopitelně pravda, protože finanční zabezpečení s fotbalovým vzestupem souvisí. Bundesliga je v tomto směru zdravá, neboť člověk neslyší o tom, že by některý klub prožíval krizi nebo se dostal do nějakých problémů.

A teď po německém finále Ligy mistrů bude zřejmě ještě lépe...

Pochopitelně, protože finále Bayernu s Borussií, a ve fotbalovém chrámu ve Wembley k tomu, nemohlo udělat německému fotbalu a Německu vůbec lepší reklamu. Ostatně, i účast kancléřky Merkelové na finále dokazuje, jak bylo a je Německo na své kluby hrdé.

Pro vás o důvod víc, abyste v Německu vydržel a v Leverkusenu pokračoval...

Nemám sebemenší důvod odcházet, když mám uzavřenou smlouvu do roku 2015. Zvláště teď, když jsme se díky třetímu místu probojovali přímo do Ligy mistrů.

Mimochodem - jak jste byl se svým účinkováním v Leverkusenu v uplynulé sezóně spokojený?

Jen napůl, protože jsem se zranil a pak jsem střídavě hrál a seděl na lavičce mezi náhradníky. V posledním kole jsem ale nastoupil, gólem v poslední minutě jsme v Hamburku vyhráli a přímý postup do Ligy mistrů tím potvrdili. Teď se ale musím pořádně nachystat na novou sezónu a být zdravý, abych si zase vybojoval stálé místo v sestavě.

Nebudete to mít snadné, když se o místo přetahujete s Polákem Boenischem...

Konkurence je všude a já se jí nebojím. Nic nevzdávám a zabojuji, abych pravidelně hrál. Otázkou samozřejmě je, v jaké trenérské konstelaci, neboť Sascha Lewandowski se vrací k mládeži, zatímco Sami Hyypiä zůstává.

Když už jste narazil na trenéry - jak moc jste přál ve finále Ligy mistrů úspěch kouč Bayernu Heynckesovi, jenž vás svého času vedl v Leverkusenu?

Přál jsem mu úspěch, protože je to skutečně výborný trenér. Nebyl pochopitelně nijak nadšený, že s ním Bayern neprodloužil smlouvu a na jeho místo angažoval Guardiolu. Vyhrál bundesligu, Ligu mistrů, a jestliže zvítězí i ve finále Německého poháru a dosáhne treble, krásnější odchod si snad ani nemohl přát. Vždyť co by mohl ještě vyhrát? Jedině mistrovství světa.

Reklama

Související témata: