Hlavní obsah

Dortmund se chce vrátit na trůn, Bayern touží po pěti trofejích

Praha

Německou fotbalovou ligu v nové sezóně čeká nelehký úkol: obhájit pověst nejkvalitnější ligy v Evropě, kterou si získala postupem Dortmundu a Bayernu Mnichov do finále Ligy mistrů. Oba celky by měly i v novém ročníku usilovat o úspěch v Lize mistrů, ale především svádět vyrovnanou bitvu o titul, který obhajuje Bayern.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Tým Borussie Dortmund s německým Superpohárem, v němž porazilo rivala z Mnichova.

Článek

V bundeslize bude ve hře 11 Čechů, přičemž po dvou mají momentálně v kádru Hamburk, Norimberk a Freiburg, který by navíc ještě chtěl tým posílit o Vladimíra Daridu z Plzně. Frankfurt zase usiluje o Václava Kadlece ze Sparty.

Bayern poutal přes léto hlavní pozornost, protože fanoušci jsou zvědaví, jak si Bayern po nejúspěšnější sezóně v historii poradí se změnou trenéra. Juppa Heynckese nahradil bývalý kouč Barcelony Pep Guardiola, který má před sebou těžký úkol v podobě obhajoby triumfů v lize, poháru i Lize mistrů.

"Jsem na tuto výzvu připraven. Doba mého působení v Barceloně byla úžasná, potřeboval jsem ale novou výzvu. A tu mi Bayern dal. Jsem na ni připraven a udělám maximum," prohlásil Guardiola. "Chceme dosáhnout něčeho, co nikdo v Evropě zatím nedokázal. Chceme znovu vybojovat treble a navrch ještě Superpohár UEFA a mistrovství světa klubů," řekl sportovní ředitel Bayernu Mnichov Matthias Sammer.

Optimismus v klubu zvyšovalo to, že Bayern v přípravě vyhrál všech devět zápasů, ale v prvním soutěžním utkání sezóny o německý Superpohár přišlo vystřízlivění v podobě porážky 2:4 právě s Dortmundem, který má být znovu hlavním soupeřem Mnichova.

Čeští fotbalisté v bundeslize:
Augsburg: Jan Morávek,
Brémy: Theo Gebre Selassie,
Freiburg: Pavel Krmaš, Václav Pilař,
Hamburk: Jaroslav Drobný, Petr Jiráček,
Hertha Berlín: Roman Hubník,
Mohuč: Zdeněk Pospěch,
Norimberk: Tomáš Pekhart, Adam Hloušek,
Wolfsburg: Jan Polák.

Dortmund se těžko smiřoval s tím, že Bayern vyhrál bundesligu s náskokem 25 bodů. Tentokrát mu chce být mnohem vyrovnanějším soupeřem. Pomoci k tomu mají ofenzivní posily Henrik Mchitarjan (nejlepší střelec ukrajinské ligy) a Pierre-Emerick Aubameyang, které Borussia nakoupila za peníze, jež utržila z prodeje Maria Götzeho právě do Bayernu. Oba by měli pomáhat Robertu Lewandowskému a Marcu Reusovi se střílením branek.

"Bayern byl v minulé sezóně zřejmě nejlepším týmem na světě, přesto nás v lize nedokázal porazit. To nám dává sebedůvěru, že ho můžeme sesadit z trůnu. Zvláště když máme motivaci s ohledem na to, že my v minulé sezoně nic nevyhráli," prohlásil trenér Dortmundu Jürgen Klopp.

Připouští však, že trumfy má v rukou Bayern. "My máme luk a šípy, se kterými můžeme trefit terč velmi přesně. Bayern má však bazuku, se kterou je mnohem větší pravděpodobnost, že zasáhne terč. Na druhou stranu i Robin Hood byl docela úspěšný," přirovnal Klopp Dortmund k legendárnímu lučištníkovi.

Z ostatních týmů by do boje o přední příčky měly promluvit zejména Leverkusen a Schalke. Zpět na čelní pozice se budou snažit dostat po nepříliš vydařené sezoně Brémy, Stuttgart, Hamburk a Wolfsburg. Nováčky jsou Hertha Berlín a Braunschweig, který se vrací do první ligy poprvé od roku 1985.

Jednapadesátá sezóna bundesligy startuje v pátek, zimní přestávka je naplánována mezi 20. prosincem a 23. lednem 2014. Konec sezóny by měl být 10. května. První tři celky budou mít jistotu účasti v Lize mistrů, čtvrtý půjde do 4. předkola LM. Další dva týmy budou bojovat v Evropské lize. Sestupují poslední dva celky, tým na 16. místě bude muset do baráže.

Nejzajímavější přestupy v německé lize během léta 2013 (částky jsou v miliónech eur):
Jménobývalý klubnový klubčástka
Mario GötzeDortmundBayern37
Henrik MchitarjanŠachtar DoněckDortmund27,5
Thiago AlcántaraBarcelonaBayern25
André SchürrleLeverkusenChelsea22
Mario GomezBayernFiorentina15,5
Pierre-Emerick AubameyangSt. EtienneDortmund13
Son Hung-minHamburkLeverkusen10
Sokratis PapastathopulosBrémyDortmund9
Ádám SzalaiMohučSchalke8
Daniel CarvajalLeverkusenReal Madrid6,5
Timm KloseNorimberkWolfsburg6
RaffaelDynamo KyjevMönchengladbach5
Emre CanBayernLeverkusen5
Michal KadlecLeverkusenFenerbahce4,5
Anatolij TimoščukBayernPetrohradvolný hráč

Reklama

Související témata: