Hlavní obsah

Teď už rozumím, proč Bayern vyhrál úplně všechno, přiznal mnichovský kouč Guardiola

Praha
Aktualizováno

Nijak své pocity neskrýval. Netajil, jakou radost prožívá, když s mnichovským Bayernem získal v páteční noci vytoužený Superpohár. Třikrát v minulosti se o něj bavorský klub ucházel, až pod španělským koučem Pepem Guardiolou, který se mužstva ujal v létě, ho po vítězství nad Chelsea získal. I pro někdejšího trenéra Barcelony byl pražský deul objevný. „Teď už začínám rozumět, proč Bayern vyhrál v uplynulé sezóně naprosto všechno, co vyhrát mohl," přiznával poté, co jeho tým partii zvládl a po penaltovém rozstřelu Superpohár získal.

Foto: Petr David Josek, Reuters

Franck Ribéry se objímá s koučem Pepem Guardiolou po vstřelené brance.

Článek
Fotogalerie

Asi musíte být nevýslovně šťastný. První velký zápas s Bayernem a hned zisk trofeje, která v mnichovské síni slávy chyběla...

Bylo to úžasné finále, za které musím poděkovat svému předchůdci Juppu Heynckesovi, protože jen díky němu jsem v něm mohl účinkovat. On vyhrál Ligu mistrů, on sestavil tento skvělý tým, dal dohromady úžasné hráče, a proto Superpohár patří jemu.

Váš kolega na lavičce Chelsea a letitý rival José Mourinho ovšem tvrdil, že lepší tým v Praze prohrál...

Má svůj názor, na který má plný nárok.

Vy si to nemyslíte?

Tvrdím, že vyhrálo lepší mužstvo.

A vaše argumenty?

Třicetkrát jsme vystřelili na bránu, což proti týmu, jako je Chelsea, o něčem vypovídá. Vždyť je to obrovsky zkušené mužstvo. Čech, Lampard, Cole, Ramires a spol. hráli podobně náročné zápasy snad tisíckrát, což je na nich patrné. A soupeř měl navíc na lavičce pana Mourinha. A hrát proti němu je vždy obtížné.

Výboj zápasu a výsledek docela určitě ovlivnila druhá žlutá a tudíž následná červená pro brazilského legionáře ve službách Chelsea Ramirese. Mourinho si stěžoval, že byla moc přísná. Jaký je váš názor?

To není otázka pro mě, ale pro rozhodčí.

Mourinho ale názor řekl...

Já se na té úrovni pohybuji teprve čtyři roky, a proto se k vyloučení skutečně vyjadřovat nebudu.

Nechcete jitřit už beztak vypjaté vztahy se svým portugalským kolegou? Pozdravili jste se vůbec? Gratuloval vám k vítězství?

Chovám k němu obrovský respekt, což pramení i z toho, že jsme spolu už nespočetněkrát hráli. Respektuji ho a on to ví.

Asi mu proto nezazlíváte, že ho pobouřilo, že jako už mnohokrát v minulosti dohrával Superpohár jen s deseti hráči...

Samozřejmě je jiné hrát v jedenácti proti jedenácti, než jen v deseti proti kompletnímu soupeři. Pro mě je ale podstatné, jak jsme hráli my a jak jsme se na hřišti chovali. A my si počínali na hřišti velice dobře.

Takže neslevíte z přesvědčení, že vyhrál lepší tým?

Kdybychom hráli špatně, řekl bych to.

Co se vůbec dělo o přestávce, když jste s Chelsea prohrávali? A co poté, co normální hrací doba skončila, a stav byl nerozhodný?

Hlavně jsem upozorňoval, že Ribéry zůstává vpředu osamocený a že je třeba, aby s ním hráči v křídelních prostorech zůstávali vpředu. I dvě tři další věci bylo třeba v naší hře poopravit.

Nakonec se to zdařilo, i když až v nastaveném čase a s velkým štěstím...

Jedna jediná vteřina skutečně může změnit všechno. V posledních minutách jsem si říkal, jakého má Chelsea neuvěřitelného brankáře, protože Čech nám zlikvidoval dvě tři vyložené gólové šance. Nakonec jsme ale měli štěstí my, protože jsme vyrovnali.

A vy jste stejně jako hráči propadl obrovské euforii...

Vždyť to bylo neuvěřitelné. Senzační, skvělé... Pro mě, stejně jako pro celý Bayern, protože Superpohár jsme získali poprvé a klubová sbírka je konečně kompletní. A já navíc začínám rozumět, proč Bayern vyhrál v uplynulé sezóně naprosto všechno, co vyhrát mohl. Má obrovsky silného ducha.

Zkuste označit jednoho hráče, který byl pro váš tým klíčovým mužem? Kroos? Lahm? Ribéry?

Všichni do jednoho. O Kroosovi se třeba tvrdilo, že nezvládá důležité zápasy, ale já si myslím pravý opak. Má v sobě obrovskou kvalitu a může hrát v kterémkoli velkém klubu světa. Lahm je zase nejchytřejším hráčem, jakého jsem kdy během dosavadní trenérské kariéry vedl. Prostě jiná liga, takže i pro mě to představuje velkou výzvu. Ale máme i Ribéryho a skvělého brankáře Neuera. Super jsou prostě všichni.

Reklama

Související témata: