Hlavní obsah

Lepší tým prohrál, netajil rozčarování kouč Chelsea José Mourinho po penaltovém rozstřelu

zp, dosSport.cz

Jasně že byl rozčarovaný. Pochopitelně že z něho zklamání crčelo doslova proudem. Vždyť jeho Chelsea už už svírala Superpohár, aby o něj v nastaveném čase prodloužení a poté při nevyvedeném penaltovém rozstřelu v páteční noci přišla. „Lepší tým prohrál," prohlásil portugalský kouč José Mourinho, jehož triumfální návrat do služeb Blues se v pražském Edenu nakonec nekonal.

Foto: Petr Josek, Reuters

Kouč Chelsea José Mourinho netajil zklamání.

Článek
Fotogalerie

Pří návratu do Chelsea jste měl první velkou trofej na dosah, takže musíte být hodně zklamaný, když vám v poslední vteřině proklouzla doslova mezi prsty...

Ano, jsem zklamaný, protože podle mého názoru - a doufám, že každý má na svůj názor právo a já za něj tudíž nebudu trestán - lepší tým prohrál. Ale takový je fotbal, ne vždy vyhraje ten, kdo by si vítězství zasloužil.

Přitom i v deseti jste se dostali v prodloužení do vedení. Věřil jste, že byste mohli po Hazardově trefě i v oslabení vyhrát?

Před námi bylo v tu chvíli ještě sedmadvacet minut, což představuje celou věčnost. Bylo to obtížné, ale hráčům jsem opakoval, že musíme pokračovat dál, protože zbývala ještě spousta času. Vyrovnávací gól v poslední vteřině nebyl zasloužený, ale i takový je fotbal.

Možná, kdyby se nenechal Ramirez vyloučit a hráli jste až do konce kompletní...

Hrát v jedenácti proti jedenácti je samo sebou snazší pro tým, který je kompletní. Já ale už často koučoval v zápasech UEFA mužstvo v deseti hráčích, takže jsem na situaci připravený a umím ji zvládat. I když v oslabení jsou hráči daleko víc unavení, najdou si příležitost, aby vstřelili gól, a vůbec ze sebe vydají maximum.

Jaký je vůbec váš pocit z vyloučení Ramirese?

Sudí se tak rozhodl, byl to jeho názor. Kdo nikdy nehrál fotbal na takovéto úrovni, těžko vnímá a chápe, jak se cítíme. My totiž věříme ve fotbal, protože je to vášeň a náš život. A rozhodčí v tom všem hraje důležitou roli.

Tím jste ale neodpověděl, zda vám byla červená karta po chuti...

Podle pravidel to druhá žlutá byla ano, ale za podobné zákroky jinak žluté udělovány nebyly. Třeba takový Dante...

Takže vám po chuti nebyla!

Soudcovat dobrý anglický sudí, zastavil by hru, přivolal by si Ramirese, řekl mu, jak se věci mají. A také že si nepřeje žádné provokování. Obešlo by se to prostě bez druhé žluté. Rozhodčí hraje pokaždé důležitou roli a takovéto utkání by prostě nemělo být zabito druhou žlutou.

Není to vlastně prokletí, jež vás neustále provází? Nestává se vám až příliš často, že váš tým - a je jedno, zda Chelsea, Inter nebo madridský Real - dohrává důležité zápasy oslaben o vyloučeného hráče?

Stalo se mi to v Chelsea, dvakrát třikrát jsem takto koučoval oslabený tým proti Barceloně, v semifinále Ligy mistrů jsem jí musel v oslabení čelit dokonce šedesát minut. A v Realu v semifinále Champions League zrovna tak. A teď v Superpoháru opětovné oslabení. Musíme zanalyzovat, co se stalo, a učinit z toho závěry.

Reklama

Související témata: