Hlavní obsah

Obránce Mohuče Pospěch hodnotí podzim kriticky: Bodů jsme mohli mít daleko víc

Mohuč

Fotbalový obránce bundesligové Mohuče Zdeněk Pospěch oslaví v polovině prosince pětatřicáté narozeniny. Hraje stabilně na pravém kraji obrany a patří k tahounům týmu, který se drží v horní polovině tabulky. S končícím rokem však úplně spokojený není.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Obránce Zdeněk Pospěch v hlavičkovém souboji s Erikem Durmem (ve žlutém) z Borussie Dortmund.

Článek

V Norimberku jste vyválčili bod a držíte se v blízkosti příček, které zaručují účast v pohárové Evropě. Vládne v Mohuči spokojenost?

Bod z Norimberku není špatný, ale dalo se tam uhrát i víc. Na druhou stranu je důležité, že jsme si od soupeře udrželi jedenáctibodový odstup. Ale úplně spokojení nejsme, bodů mohlo být na podzim daleko víc. Prožili jsme si období, kdy jsme v pěti zápasech v řadě hodně poztráceli. Pro Mohuč je prvořadá záchrana, o pohárech se nemluví, to by bylo něco navíc. Do konce podzimu zbývají dvě kola, pak je před námi celé jaro. Je to strašně daleko, střed tabulky bundesligy je vyrovnaný. Dvě prohry nebo dvě výhry a jste úplně jinde.

Vy jste nespokojený, ale co má říkat Tomáš Pekhart, jehož Norimberk vytvořil rekord bundesligy patnácti zápasy v řadě bez vítězství...

Je to pro ně smutné, ale bundesliga o rekordech není. Nesmí se na to tolik koukat.

Co rekord Bayernu z opačného konce? V Brémách zaokrouhlil počet zápasů bez porážky na rovnou čtyřicítku, takovým rekordem se chlubit dá.

Samozřejmě! To je něco jiného. Bayern je teď v obrovské formě, daří se jim. Rekord si zaslouží.

Co by se muselo stát, aby Bayern prohrál?

Jedině by se porazil sám... Myslím to tak, že soupeři by se muselo všechno sejít a podařit. A Bayern by musel mít hodně špatný den. Zdůrazňuju, že hodně špatný, protože oni mají tak obrovskou sílu herní i morální, že dokáží bodovat i v zápasech, kdy jim to nejde.

Blíží se Vánoce a konec roku. Jak se za ním budete ohlížet?

Především se moc těším na volno a Vánoce doma na Moravě. Když se za rokem 2013 ohlédnu z pohledu klubu, nejsem úplně spokojený, jak jsem řekl, bodů jsme mohli mít daleko víc. Osobně už nejsem tak přísný. Rok jsem prožil bez vážnějších zranění, hraju stabilně bundesligu. Kéž by mi zdraví vydrželo i v tom následujícím roce a s Mohučí jsme především ligu zachránili.

Řekl jste, že reprezentace je už pro vás uzavřenou kapitolou, ale pár let jste v ní prožil. Co říkáte novému trenérovi Vrbovi?

Vrba umí, dokázal to s Plzní, byl nejlepší variantou. Upřímně řečeno, moc soupeřů neměl. Přál bych mu, aby se s reprezentací probojoval na EURO 2016. Co se mě týká, už s pozvánkami nepočítám. Jsou tu mladší kluci a já budu rád, když ještě nějaký rok vydržím v bundeslize.

Reklama

Související témata: