Hlavní obsah

Sedmičku od Bayernu jsem skousnul těžko, říká nespokojený Theodor Gebre Selassie

Karel FeltPrávo

Jako noc a den je srovnání loňského a končícího roku pro obránce Werderu Brémy Theodora Gebre Selassieho. Loni zářil, letos vysedává na lavičce nebo putuje mezi obranou a zálohou. Byl u debaklu 0:7 s Bayernem Mnichov a v dalším zápase zavinil penaltu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce české fotbalové reprezentace Theodor Gebre Selassie během tréninku.

Článek

Brémy se pohybují po podzimní části bundesligy v dolní polovině tabulky. Jaké jsou jejich ambice?

Nemůžeme mluvit o ambicích. Musíme hlavně stabilizovat své výkony a hru, jak v útoku, tak i v o braně. V posledních zápasech jsme inkasovali strašně moc gólů, což není dobře. Hned na začátku letní přípravy jsme řešili s novým trenérem defenzívu a v posledních duelech se to všechno zhroutilo. Ambicí pro nás bude vstoupit dobře do druhé části sezóny, aby nedošlo k nějakým komplikacím, jako tomu bylo na konci minulé sezóny, kde jsme měli šňůru třinácti zápasů bez vítězství. Alespoň že se povedl poslední zápas s Leverkusenem a vyhráli jsme.

Takže žádné evropské poháry, ale vyhnout se bezprostřednímu boji o záchranu?

Tak nějak, ale doufám, že až tak špatné to nebude a zachráníme se v klidu.

Osobně asi nejste také moc spokojený, když nehrajete pravidelně.

Není to nejlepší, ale přišel jsem do Brém za jiného sportovního manažera a trenéra. Hrál jsem. Po výměně jsem sám nevěděl, co bude letos v létě. Trenér Schaaf preferoval jiné hráče, takže já jsem trénoval, jak nejlépe umím, a čekal, kam mě trenér Dutt postaví nebo nepostaví.

Zmínil jste selhání obrany. Byl jejím důsledkem i domácí debakl 0:7 od Bayernu?

Dá se to tak říct. Bayern je ale někde jinde.

Dostat doma sedmičku, to se asi skousává hodně špatně.

To tedy ano, nejhůř ze všech porážek. Hlavou vám letí, že je to v háji, a ten pocit vás pronásleduje několik dní. Strašné! Můžeme si říct, že nás porazilo nejlepší klubové mužstvo na světě. Ale takovým rozdílem to prostě nemůže být.

Vy jste nastupoval i v záloze. Jaké to je pro pravého beka?

Pro mě to není problém. Samozřejmě tenhle post je úplně něco jiného, ale celkem mě to bavilo. Kromě toho, že člověk je víc ve hře, může nabíhat do různých postů, má větší volnost, protože není omezený krajní lajnou. Ve středové řadě bych potřeboval větší praxi. Není ideální hrát pořád někde jinde. Na druhou stranu to jsou nové zkušenosti, větší využitelnost.

Pro vás tenhle rok nebyl ideální ani z pohledu reprezentace, která nepostoupila na mistrovství světa. Dá se srovnat s tím předchozím?

Ty dva roky se vůbec nedají srovnávat. Ale ve sportu to tak chodí, že jednou se daří a podruhé ne. Loni skoro všechno vyšlo. Hrál jsem ve Werderu i za reprezentaci, s níž jsme postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Letos je to bída... Jediné pozitivum vidím v tom, že jsem se už v Německu po všech stránkách zabydlel.

Novým trenérem reprezentace se stal Pavel Vrba, co mu říkáte?

Nikdy jsem s ním osobně nemluvil. Pozdravili jsme se párkrát, když jsme se potkali v lize, ale jinak já ho neznám. Jenom z toho, co mi říkali kluci z Plzně. Všichni ale Vrbu chválí a fotbaloví fanoušci si ho přáli. Tak asi je to dobrá volba.

Na Štědrý den oslavíte sedmadvacáté narozeniny. Bude to v Německu, nebo doma?

Mám necelé dva týdny volno, samozřejmě pojedu za rodinou na Vysočinu a potom do Liberce.

Co říkáte postupu Slovanu do jarní fáze Evropské ligy?

Pecka! V Liberci to vždycky takhle klapalo. Dějí se tam někdy nevysvětlitelné věci, které ale fungují. Zvláštní pohoda v celém klubu. Když je potřeba, tak se zabere.

S jakým předsevzetím půjdete do roku 2014?

Žádná předsevzetí si nikdy nedávám, ale když se ptáte... Tak hlavně zdraví mých blízkých.

Reklama

Související témata: