Hlavní obsah

Nejsem egoista, ale tenhle titul už mě naprosto nezajímá, hlásil po úprku z ceremoniálu zklamaný Ribéry

Nepronesl jediné slovo. V doprovodu předsedy představenstva mnichovského Bayernu Karla-Heinze Rummeniggeho opustila francouzská hvězda ve službách bavorského velkoklubu Franck Ribéry Kongresový palác v Curychu s odůvodněním, že musí stihnout noční let do Mnichova. Udílení Zlatého míče nekomentoval, panování Cristiana Ronalda nijak neglosoval. „Co jsem měl udělat víc, než vyhrát s Bayernem naprosto všechno?!“ položil si řečnickou otázku až poté v exkluzivním rozhovoru, který poskytl v curyšském hotelu německému Bildu.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Trojice nominovaných fotbalistů na Zlatý míč za rok 2013. Zleva vítěz Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a zklamaný Franck Ribéry.

Článek
Fotogalerie

Jako by mu stačilo, že prezident UEFA a jeho krajan Michel Platini vyjádřil všechny pocity, které v něm hlodaly poté, co zjistil, že v nejprestižnější fotbalové anketě světa skončil až třetí.

Do mix zóny nemusel. Tam chodí jen vítězové a tím se Franck Ribéry nestal. Skončil až třetí za Ronaldem a Messim.

Ribéry: Co bych měl udělat víc?

„Nezajímá mě, zda jsem skončil druhý nebo třetí, je mi to úplně jedno. Co bych měl ještě udělat, než vyhrát s Bayernem naprosto všechno?! Nejsem egoista, ale tenhle titul není mým cílem a už mě naprosto nezajímá," rozpovídal se Ribéry do mikrofonů reportérů Bildu až v curyšském hotelu, kam se společně s Rummeniggem před návratem do Mnichova uchýlili.

„Raději bych zase s Bayernem vyhrál úplně všechno a stal se mistrem světa. To je důležité," dodával francouzský fotbalista, jenž v uplynulém roce získal všech pět trofejí, které mohl získat. Titul v bundeslize, Německý pohár, trofej za triumf v Lize mistrů i evropském Superpoháru a v prosinci v Maroku pak primát i na mistrovství světa klubů. Ani to mu k vítězství ve Zlatém míči nepomohlo.

Zvláštní, divili se Sammer i Platini

„Samozřejmě bych rád vyhrál. Ale je to v pořádku. Jsme hráči Bayernu, a proto jsme hrdí, že jsme zde zastoupeni," snažil se povznést nad volbu, která nebyla po chuti ani představitelům mnichovského klubu, ani samotnému předsedovi UEFA Platinimu. Ten dokonce prohlásil, že od doby, kdy v roce 2010 vzala Zlatý míč do svých rukou FIFA, se cosi změnilo. Podle něho nerozhodují výkony a výsledky hráčů, ale jejich hodnota.

„Pro nás je tím nejlepším hráčem Ribéry. Franck vyhrál naprosto všechno, což se nikomu před ním spoustu let nepodařilo. A byl zvolen i nejlepším fotbalistou Evropy. Opravdu zvláštní... Jenže my nejsme ti, kdo by rozhodoval," nechal se slyšet sportovní ředitel Bayernu Matthias Sammer.

S Messim byla legrace, přiznal, kdo je mu bližší

„Získat Zlatý míč by bylo samo sebou skvělé. Především pro fanoušky, klub, mou ženu. Pro mě to ale nejdůležitější není a jsem rád, že toto téma už není na stole. Teď chci s Bayernem vyhrát zase všechny tituly," snažil se povznést nad výsledky hlasování Ribéry, který se mezi trojicí nominovanou na Zlatý míč ocitl poprvé v kariéře.

Před vyvrcholením curyšského galavečeru si proto slávy užíval. „Hodně jsem mluvil s Messim, byla s ním velká legrace. Je to super typ," nepřímo Ribéry přiznal, který ze dvou konkurentů mu byl a je bližší.

Reklama